facebook

Събития

chervenata-kushta_678x410_crop_478b24840a
27.03.2017 19:00
Събития

Дни на НБУ в Червената къща - спектакли и дискусии

25 години НБУ – 20 випуска, завършили програма „Театър“ на НБУ

Център за култура и дебат „Червената къща“ ул. „Любен Каравелов“ №15

Организатори:
Университетски театър
департамент „Театър“

През тези 25 години ние поведохме диалог и развихме партньорства с редица театрални организации у нас и по света. Бяхме разпознавани и отхвърляни, поощрявани и затруднявани, но в повечето случаи оставахме предпочетени като партньори за фестивали и проекти. Програмата, която ще представим от 27. март до 1. април, съдържа всички направления на театралната дейност и театралното образование в НБУ: дипломни спектакли на студенти в програма „Театър“; спектакли на алумни на НБУ; независима продуцентска дейност – от експеримент до социална работа и работа с деца; Дискусионни форми за това какви сме, какво можем, какви бихме искали да бъдем и как да развием своето можене.

Може би ще откриете нови имена, ще видите възможности за нови партньорства или просто ще ни кажете своето „на добър час“ за следващите 25 години.


ПРОГРАМА:

27. март (понеделник) Ден на откриване

19:00 – 21:00 ч.Откриване „Лица, събития, концепции“ (коктейл с музика на живо, изпълнители от НБУ и гости)


28. март (вторник) 25 години театър в НБУ – образование и практика

11:00 – 14:00 ч.Представяне на проекти, представления, практики и предложения на алумни на програма „Театър“

19:00 ч. Спектакъл „Вишневи сестри“
Един спектакъл за това как: разбиране / не разбираме Чехов; играем / играем с Чеховите пиеси; чувстваме / преживяваме / превъплъщаваме / интерпретираме / коментираме / ритуализираме / митологизираме Чеховите персонажи… и всичко това в един „типичен Чеховски интериор – няколко стола, пейка и масичка със самовар“.

 


29. март (сряда) 20 випуска, завършили програма „Театър“ на НБУ

11:00 – 14:00 ч.Дискусия „Менторска програма в България – идеи, възможности, партньори“

15:00 – 16:30 ч. Гостуващ спектакъл „Pride“
Документален вербатим спектакъл, в който са представени историите на участници в първото Прайд шествие в София през 2008 година, както и разкази на хора, външно свързани със събитието.

19:00 – 20:30 ч. Спектакъл „Влюбените“
Днес интерпретираме чрез текста на Карло Голдони историята на любовта като историята на нашето несъвършенство. Любовта се оказва свободна територия за реализация на нашата себичност, мнителност, ревност и това поражда поредица от комедийни ситуации.
20:30 ч.Коктейл за алумни и настоящи студенти, програма „Театър“

 

30. март (четвъртък) Различни тенденции, застъпени в учебните програми и в театралната дейност на НБУ (интерпретация на девиза: „Да не се боим от разнообразието“)

13:00 – 15:00 ч. Дискусия „Пионери в областта на танцовия и физически театър“ - концепции и алтернативи за развиване на този жанр в страната
15:00 – 16:30 ч.Кафе пауза и прожекции на емблематични спектакли на УТ на НБУ

16:30 – 18:00 ч. „Моят живот“ – work-in-progress
Това е един сравнително нов тип формат, който поставя акцент върху същността на правенето, вместо върху крайния резултат. Отворени репетиции или works-in- progress е нещо от съвсем нов характер за българските зрители. Те не просто ще наблюдават, както са свикнали нормално при посещението си в театъра. Тук зрителят се превръща в партньор, въвлечен в правенето на сценичния продукт. Пърформъри, танцьори и хореографи, провокирани от книгата на Анжела Пенчева, жена с тежки увреждания в следствие на ДЦП, придобита по време на раждане, ще влязат в диалог помежду си, като същевременно ще въвлекат и зрителя в създаването на медия от нов характер.

19:00 – 20:30 ч. Танцов спектакъл „Екселсиор“
„..Това което пресича точките на постановчиците е идеята, която може да провокира сетивата ни за „да отворим очи, да търсим зрънцето светлина,положителност във времето в което сме и с това да градим нашата вътрешност. Да започнем от себе си! Дали вечната идея за търсене не застава срещу хармонията?.... ….Истината е, че много рядко осъзнаваме, че сме тук и сега, винаги сме в бъдещето и често в миналото. А душата иска да затворим врата и да сме в този момент с вътрешния аз.“


31. март (петък) Социални програми на Университетски театър, НБУ

14:00 – 15:30 ч. Спектакъл „Забавно като патерица“
Спектакълът преобръща стереотипите, архетипите и предразсъдъците както към, така и сред хората с увреждания. Започвайки с невероятната история на първите заселници с увреждания в Плимут и завършвайки с приказката за Инваляшка, „Забавно като патерица“ намира хумор във всичко: от представянето на хората с увреждания в популярната култура до предизвикателствата на личните взаимоотношения.

16:30 – 18:00 ч. Спектакъл „Йерма“
Сюжетът на представлението ни отвежда в онези години на миналия век, когато родителите все още имат последната дума, за кого да се венчаят децата им. Йерма, омъжена по волята на баща си, приема покорно бремето да прекара живота си с мъж, когото не обича, в името на това детето ѝ да осъществи нейните копнежи и неизживяни дни. Липсата на споделена любов с мъжа си и невъзможността да има дългоочакваната рожба предизвикват Йерма да се изправи пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия.

19:30 – 21:00 ч. Спектакъл „Премълчаното разказано“
Документалният театър, подобно на документалното кино, работи с реалния живот и случките от него. Историите на три реални жени, които разказват премълчаното в интервюта по актуалната тема за „НЕнасилието“ върху жената, оживяват на сцената. Трите интервюирани жени - прототипи са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. Обединява ги премълчаното и възможността то да бъде разказано.


1 април (събота) Финален ден
11:00 – 12:30 ч. Детски университет „Любимият ми ден е събота“ – деца работят с преподаватели от програма „Театър“
15:00 – 18:00 ч. Отворени репетиции за финална театрална акция на тема „Звук, текст, мелос“ с участието на преподаватели и студенти от програма „Театър“ и гост – композитори

19:00 – 20:00 ч. Финална презентация

20:00 ч.Коктейл за закриване

СЪПЪТСТВАЩИ ИНСТАЛАЦИИ:
„Цветана Манева 360градуса“ 27.03 – 29.03, зала Безименна
„Мостът/Везна“ 30.03 – 1.04, зала Безименна


Вход: С покани и билет от касата на Център за култура и дебат „Червената къща“ и от касата на Книжарница НБУ, корпус 2, цена: 8/10 лв.