facebook

Събития

kamerata-orfika-march-2017_678x410_crop_478b24840a
06.03.2017 19:00
Събития

Концерт на Камерата Орфика НБУ

В рамките на цикъл „Солисти-интерпретатори“, сезон 2016-2017

Национален дворец на културата, зала 6

Организатори:
департамент „Музика“
НДК

Диригент:
Джанкарло ди Лоренцо (Италия)

Солист:
Луиза Селло – флейта (Италия)

Програма:
Моцарт, Бишоф

Интервю-разговор с гостите 17:30-18:00 часа – отворено за публика с билети или покани


Луиза Селло е солист с международна известност. Тя развива интензивна концертна дейност в Европа, Далечния Изток, САЩ и Южна Америка. Чест гост е на оркестри като Wiener Symphoniker Concert Verein, Salzburger Kammerorchester, Miami Great Symphony Orchestra, I Virtuosi italiani. Луиза Селло е преподавател по флейта в Консерваторията в Триест (Италия) и гост-професор в Университетите във Виена и Грац (Австрия). Води майсторски класове в университетите в Кьолн / Aахен, Москва, Мадрид, Маями, Пекин, Шанхай и Буенос Айрес.

Освен музика, Луиза Селло завършва също и чужди езици, международни комуникации както и модерна литература. Публикува редица есета за връзката между музиката и литературата и е носител на няколко награди за поезия. Тя записва за звукозаписната компания „Страдивариус“ и за Beijjing Honhchen Millennium & Art (Китай).

Диригентът Джанкарло де Лоренцо е роден през 1959. Музикалното си образование завършва в Консерваторията в град Бреша, където учи орган, композиция и дирижиране. От 1992 е главен диригент на оркестър Vox Aurae – Бреша, а през 2003 е назначен на поста артистичен директор и главен диригент на Театро Олимпико във Виченца – пост, който заема до декември 2011. С този оркестър през годините изнася многобройни концерти в Италия и чужбина. Освен това дирижира много други италиански и чуждестранни оркестри, сред които Orchestra Filarmonica Italiana, Orchestra Sinfonica do Teatro Nacional de Brasília; симфоничните оркестри в Майнц, Магдебург, Киев, Санкт Петербург, Торино, Ню Джърси, Мексико, Лисабон, Торонто, Истанбул, Белград и др. От 1 януари 2015 е назначен за артистичен и музикален директор на Симфоничния оркестър на Сан Ремо.

Един от основните участници в проекта „Солисти-интерпретатори“ е Академичният оркестър на Нов български университет КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ – съставен от брилянтни млади музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на университета. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия. Нашата епоха изисква от композиторите и изпълнителите различен подход към изкуството. С концертите си КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е посланик на Балканите по света. Досега диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика като Милена Моллова, Найден Тодоров, Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел, Борислав Иванов, Валери Вачев, Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу. Оркестърът е имал турнета в Австрия, Полша, Япония, Финландия и България.

Департамент „Музика“ на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, който се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт без да напускат пределите на родината си. Освен обучение след средно образование в бакалавърска програма „Музика“, департаментът предлага магистърски програми на български и английски език, а на докторско ниво – програма с възможност за научно изследване в областта на теоретичното музикознание или в изпълнителския профил. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.
С финансовата подкрепа на Италианско посолство, Италиански културен институт, УниКредит Булбанк и със съдействието на Пежо България.

Вход с покани и билети, които може да се закупят на касата на НДК.

СЛЕДВАЩ КОНЦЕРТ в ЦИКЪЛ „СОЛИСТИ-ИНТЕРПРЕТАТОРИ“ 24.04.2017, 19:00 часа, зала 6, НДК. КОНЦЕРТ на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ Диригент Георги Димитров Солисти: Милена Моллова и Милена Лазарова Програма: Моцарт – Концерт за две пиана и Стравински – Аполон музагет.