facebook

Събития

11-04-flyer-a6-24-april_678x410_crop_478b24840a
24.04.2017 19:00
Събития

Концерт от цикъла „Солисти интерпретатори“

КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ и Софийска филхармония


Голяма зала „България“

 

Организатори:

Департамент Музика
Софийска филхармония

Диригент:

Иван Кожухаров


Солисти:

Клавирно дуо Милена Моллова и Милена Лазарова


Диригент:

Иван Кожухаров


Програма:

Моцарт Serenata notturna К 239
Marcia maestoso
Minuetto
Allegretto

Моцарт Концерт за две пиана No.10 в ми бемол мажор, K.365,
Allegro
Andante
Rondo: Allegro

Чайковски: Серенада за струнен оркестър, оп..48
Pezzo in forma di sonatina
Valse
Elegia
Finale

 

ИНТЕРВЮ-РАЗГОВОР с артистите 18:00-18:30 ч. Фоайе на СФ

 


Вход с билети!


За студенти от програмите по музика – цена 1 лв.
За студенти на НБУ, ученици, пенсионери – цена 8 лв.
Редовни билети – 12-15 лв.

 


Иван Кожухаров завършва Музикалното училище в Русе, две години учи в Музикалната академия в София, след което продължава образованието си в Държавната консерватория “Николай Римски-Корсаков” в Санкт Петербург, Русия, където учи оперно-симфонично дирижиране. Завършва през 1976 с отличие. В България работи като диригент и главен диригент на Бургаската опера, главен диригент и главен художествен ръководител на Бургаската филхармония, а от 1999 е музикален директор и главен диригент на ОФД – Бургас. Успоредно работи като диригент на Държавната опера в Измир – Турция (1999-2001), постоянен гост-диригент на Филхармонията в Санкт-Петербург (от 1997), Президентския симфоничен оркестър в Анкара (от 2001) и на оркестъра Prima la musica в Аалст – Белгия (от 2005). Иван Кожухаров е полуфиналист на конкурса „Херберт фон Караян“ в Западен Берлин (1979), а през 1980 – лауреат и носител на Голямата награда на името на Бела Барток от Третия международен конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. В успешната си диригентска кариера Иван Кожухаров дирижира над 1300 концерта и оперни спектакли с всички български и много чуждестранни оркестри. Гостува в почти цяла Европа, както и в Египет и Куба. От 1991 дирижира Нов камерен ансамбъл и Camerata classica (София), с които е направил редица записи за DIVERTIMENTO – Виена. Репертоарът му включва повече от 40 опери и над 600 произведения от 180 автори. За принос към културния живот на Бургас и дългогодишната му диригентска дейност, Иван Кожухаров е удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас“.

 

Проф. Милена Моллова навърши 77 години на 19 февруари 2017. Тя е един от най-големите български музиканти – великолепен пианист, музикален педагог, дългогодишен ръководител на департамент „Музика“ в Нов български университет (2000-2008) и негов Почетен професор (2009), дългогодишен професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а понастоящем председател на училищното настоятелство на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Проф. Моллова е доайен на българската клавирна школа, активен концертиращ пианист с десетки концерти в страната и в чужбина като солист и в камерни ансамбли със световноизвестни изпълнители от цял сват. Тя е възпитала редица блестящи български музиканти, които покоряват световните сцени. Проф. Моллова е обществен деятел на българската музикална култура, който безкомпромисно и честно участва в дебата за развитието на съвременната ни култура, на музикално образователните институции и перспективите на съвременното музикално изкуство. Проф. Милена Моллова става лауреат и носител на награда на първото издание на най-престижния световен музикален форум – Международният конкурс „Пьотр Илич Чайковски“ в Москва, Русия (1958). Вече седем десетилетия тя покорява международната и българската публика и достойно защитава реномето на българската музикална култура.

 

Милена Лазарова завършва НМА „П. Владигеров” в София в класа на проф. Милена Моллова. Близо 20 години живее в Италия, където преподава и концертира. Взима участие и в организацията на фестивали и международни конкурси. От 2008 до 2015 е гост професор в Университета по изкуствата „Чу Гйе”. Има рецитали, камерни концерти и концерти с оркестър в много градове в България, Италия, в Норвегия, Германия, САЩ , Сингапур и Южна Корея. Има десетки първи изпълнения (голяма част от които първи и световни изпълнения) на произведения от български и чуждестранни композитори. В последните години концертира успешно с майка си Милена Моллова като клавирно дуо.