facebook

Събития

img-0005_678x410_crop_478b24840a
24.04.2017 13:00
Събития

Лекция с дискусия „Какво има на масата за хранене освен храна?“ или защо е важна социалната страна на храненето при децата с увреждания“

Корпус 2, зала 304

Организатор:
Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ в партньорство с Фондация Лумос България и Фондация Спуун

Лектори:
Морийн Дукинга, магистър, специалист в интервенции, насочени към деца с увреждане и детско хранене/ Maureen Dykinga, Feeding & Disability Specialist,
Тами Теске, магистър по бизнес администрация, директор програми във Фондацията SPOON/ Tammy Teske, MBA Director of Programs SPOON Foundation

Участници:
д-р Галина Маркова, Деница Деянова (Ноу-хау център, НБУ), студенти, преподаватели, специалисти, работещи в сферата на здравеопазване, социални грижи и услуги за деца и семейства, образователни институции.

Фондацията SPOON работи за промяна на храненето и хранителните практики при децата, които живеят извън семейството си, и при децата с увреждания. Тези деца са в най-голям риск от недохранване, което влошава тяхното когнитивно и физическо развитие в ранното детство, и през целия им живот. Фондация SPOON създава и разпространява по целия свят готови за използване инструменти, осигуряващи на децата, които често остават незабелязани, пълноценно хранене и хранителни „практики“, които подпомагат оптималното развитие на индивида, тъй като са част от връзката на привързаност.

Фокус на дискусията ще бъде процесът на хранене на деца и младежи с увреждания като социално значима функция за цялостното развитие на личността.

Морийн Дукинга е педиатричен логопед патолог, с опит в подобряването на живота на хората с хранителни, комуникативни и когнитивни затруднения. Тя е посветила по-голямата част от своята кариера на децата от 0 до 3-годишна възраст, със специален фокус върху тези, които са уязвими от здравна гледна точка и хората, които се грижат за тях.

През последните 15 години Тами Теске е работила за овластяване на уязвимите общности и създаване на устойчиви, справедливи и жизнени общества по целия свят, като е разработвала и управлявала международни програми за хуманитарна помощ и развитие.