facebook

Събития

za-info-20-04_678x410_crop_478b24840a
20.04.2017 15:00
Събития

Представяне на „Екологични биотехнологии и енергия от биомаса“ и „Жилищна политика и устойчиво развитие“ - две нови издания на НБУ

Център за книгата - книжарница, корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Водещи:
доц. д-р Ботьо Захаринов и доц. д-р арх. Георги Георгиев

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ

„Екологични биотехнологии и енергия от биомаса“ - автор доц. д-р Ботьо Захаринов

Монографията представлява научен анализ на подходите на съвременната биоенергетика за производство на екологично чисто гориво от растителна биомаса и оползотворяването на хранителни и битови отпадъци като суровина. В нея се представят и обобщават резултатите от научните изследвания на автора в оптимизирането на анаеробните биотехнологии чрез прилагането на комбинирани субстрати от енергийни култури и отпадъчна биомаса от земеделието, животновъдството и утайки от градски пречиствателни станции.

За да е полезна като учебно помагало за студентите от НБУ и други университети в страната, както и за широк кръг специалисти от практиката, в книгата като основа на разработките са включени и анализи на някои основни принципи и подходи при производството на биогаз и прилагането на биологичния шлам като подобрител на почвената структура.

„Жилищна политика и устойчиво развитие : България в контекста на Европа“ - автор доц. д-р арх. Георги Георгиев

С развитието на териториално-устройственото планиране през 70-80-те години на миналия век в България се правят първите опити за комплексно разглеждане на въпросите на жилището като интегрален елемент на националната обществено-икономическа структура. Това, обаче, се случва главно в теоретичен план и не се обвързва с конкретни управленски решения при различните тогава политически и икономически условия.

Настоящото изследване разглежда темата за жилището и жилищната политика в контекста на увеличаващия се в глобален аспект конфликт между природата и създадената от човека изкуствена среда в нейните разновидности. Темата за устойчивото развитие има многообразни измерения, като голяма част от тях касаят жилището и средата на обитаване. В по-тесен контекст книгата цели да подпомогне научните изследвания и формирането на необходимите управленски политики в една мултидисциплинарна област, каквато е функционирането на жилището като част от пространствения, икономическия и социален организъм на България. В книгата се формулират основните проблеми и задачи, които стоят пред жилищната политика в България въз основа на анализ на теорията и практиката в европейските страни.

По време на представянето заглавията се продават с 10% отстъпка.