facebook

Събития

predstavyane-na-3-izdaniya_678x410_crop_478b24840a
27.10.2016 15:00
Събития

Представяне на книги

Център за книгата, Книжарница корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Ще бъдат представени заглавията:
„Античност, археология и национално въобразяване“ на Цвете Лазова, „Формирането на двуполюсния свят“ на Соня Хинкова и „Митология и религия“ на Пламен Бочков и Теодор Леков

Водещ:
Веселина Василева


Античност, археология и национално въобразяване - Цвете Лазова

Книгата изследва интереса към античността и „притежанието“ на антично наследство като извор на социален и културен капитал за основните политически общности на съвременността - нациите. Интересът е насочен към превръщането на археологическата практика и нейната материалност в антропологичен проблем, т.е. предлага изследване на отношението между артефакти и социални репрезентации и практики, както и на процеси, които ги превръщат в наследство и в източник на национална идентичност. Инструментите на изследването са формирани въз основа на съвременните антропологични тенденции към рефлексивност, които изграждт полето на археологическата етнография. Тя показва, че спецификата на българската археология за античността е културно-историческа, чиято практика поражда културния национализъм, рефлектирал в различни обществени феномени, умствени нагласи и ориентации. Неговите послания чрез медийната среда се вместват в множество местни и национални идентичности.


Формирането на двуполюсния свят - Соня Хинкова

Каква е времевата марка на Двуполюсния свят е въпрос, който все още предизвиква дискусии. В настоящата монография се дава един различен от популярния отговор и преходът към него се разполага в десетилетието преди „Голямата война“ (Първата световна). Защо първият глобален конфликт е наречен „Голямата война“ ? Това също е въпрос, на който се търси отговор. За да се даде един от възможните, се изследва външната политика на водещите европейски държави (Германия, Франция, Великобритания, Русия и Австро-Унгария), на Сащ и Япония. Чрез моделирането на теоретични конструкции се проследява преходът между две международни системи и се разкрива формирането на два центъра на сила (полюса) в световната политика. Те определят структурата на международната среда за цял век и дългосрочната перспектива на Двуполюсния свят.


Митология и религия - Пламен Бочков и Теодор Леков

Тази книга съдържа основни понятия и категории от митологията и религиите. Чрез текстове и много примери са представени древните културни практики. Целта е да се обогати общата култура на студентите, като се разширят познанията им по история на културата и религиозните феномени чрез инструментариум от термини и понятия. Книгата е част от най-популярната поредица на Нов български университет „Artes Liberales - книги по общо образование“.