facebook

Събития

cover-izdaniya_678x410_crop_478b24840a
20.12.2016 15:30
Събития

Представяне на книги

Представяне на книгите „Тоталитарната държава и право в България - 1944-1989“ на проф. д-р Екатерина Михайлова, „The Body of God. Word and Image in Ancient Egypt“ на проф. Сергей Игнатов, д.н., и Каталог на изданията 2001-2015, авторски екип: д-р Веселина

Център за книгата, Книжарница - Корпус 1

Организатори:
Издателски център,
Център за книгата

Водещи:
Екатерина Михайлова, Сергей Игнатов, Веселина Василева

Модератор:
Веселина Василева


Книгата „Тоталитарната държава и право в България - 1944-1989“ на проф. д-р Екатерина Михайлова е първото цялостно изследване на тоталитарната държава и право в България за периода между 1944 г. и 1989 г. с цел констатиране и анализиране на трансформациите, които са настъпили в различните отрасли на правото. За изработването на монографията са използвани основно публикации на автори, творили по времето на социализма, както и архивни материали и стенографски дневници на Народното събрание.


Книгата „The Body of God. Word and Image in Ancient Egypt“ на проф. Сергей Игнатов, д.н., обхваща историята на Египет от възникването на цивилизацията до похода на Александър Македонски. Историческият процес е въплътен в картината на света на древните египтяни. Представено е египетското учение за живота след напускане на тялото, частите на личността на боговете и хората, преминаването през световете, като особено важен е разделът „Слово и изображение“, който, от една страна, може да се приеме като философия на египетското изкуство и дава отговор на въпроса - защо се създават изображения и как функционират те. Давайки този отговор, се разкрива механизмът за възможността за преход от един свят в друг.


Каталогът на изданията на НБУ, изготвен от авторския екип на Издателски център - д-р Веселина Василева и Лъчезар Рачев, обхваща издателската продукция на НБУ от 2001 до 2015 г. В диалогичен вид се представя информация за 689 печатни и електронни издания. Обширно са представени всички издателски поредици на НБУ, които нареждат университета сред първите, допринесли с учебна и научна литература. Каталогът прави и своеобразно представяне на историята на НБУ в книги. В приложение е публикуван показалец на всички издания на НБУ от 1991 до 2015 г.