facebook

Събития

za-info-04-04_678x410_crop_478b24840a
04.04.2017 16:30
Събития

Представяне на новото издание „Философът и вълкът: Уроци от дивото за любовта, смъртта и щастието“ от Марк Роуландс

Център за книгата - книжарница, корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Водещи:
проф. Евгений Дайнов и проф. Христо Тодоров

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ

Представяне на най-новото общоуниверситетско издание на НБУ „Философът и вълкът: Уроци от дивото за любовта, смъртта и щастието“ от Марк Роуландс.

Авторът е уелски писател и философ. Завършва Университета на Манчестър и прави докторска дисертация по философия в Оксфордския университет. Професор е по философия в Университета на Маями, а „Философът и вълкът“ е неговата най-известна книга.

„Какво сме правили в тези моменти, които осмислят живота ни? Според Роуландс - не сме се подчинявали. Влизали сме в момента, без да го притежаваме; и сме действали без оглед на наша маймунска изгода. Това са моментите, в които сме казвали „Майната ви!“, случките, при които сме се съпротивлявали, не защото сме мислили за някаква полза, а защото така е било редно да направим, дори с риск да загубим всичко, натрупано дотук. Моментите, в които сме били свободни от наследството на маймуните в нас. И тук идва основното послание на книгата: „...накрая ни спасява единствено нашето непокорство“.

Непокорството е единственото нещо, което извинява нашето инак доста недостойно съществуване като интригантски и себични същества. То не само ни спасява - то дава отговор на въпроса, струвало ли си е да минат четири милиарда години, за да се появим ние?“.

проф. Евгений Дайнов

По време на представянето заглавието се продава с 10% отстъпка.