facebook

Събития

1-3_678x410_crop_478b24840a
07.03.2017 16:30
Събития

Представяне на три нови издания на Нов български университет

Представяне на книгите: „За комедията в българското игрално кино“ с автор доц. д-р Светла Христова, „Драматургичното пространство на анимацията“ на доц. д-р Невелина Попова и „АБ на устойчивия дизайн“ с автор гл. ас. д-р Иванка Добрева-Драгостинова

Център за книгата - книжарница, корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Автори:
доц. д-р Светла Христова, доц. д-р Невелина Попова и гл. ас. д-р Иванка Добрева-Драгостинова

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ

Представяне на три нови книги: „За комедията в българското игрално кино“ с автор доц. д-р Светла Христова, „Драматургичното пространство на анимацията“ с автор доц. д-р Невелина Попова и „АБ на устойчивия дизайн“ с автор гл. ас. д-р Иванка Добрева-Драгостинова.

 

 

За комедията в българското игрално кино - доц. д-р Светла Христова

Защо комедията е жанрът в българското кино, който зрителите винаги посрещат и гледат с удоволствие? Дали защото той е своеобразен социален отдушник, или защото там нашите творци като разказват за живота ни, успяват най-искрено да докоснат сърцето на зрителя?
В тази книга ние имаме шанса да изследваме корените на българския смях, обектите на сатира, ирония, пародия и гротеска. Трябва да признаем, че до днес се смеем с българските комедии, в които творческата оригиналност и изобретателност на нашите комедиографи не е загубила своята правдивост и комично въздействие.

Усетът за културата на жанра, за вътрешния обем и възможности на сатирата, ясната концепция, която авторите провеждат и удържат кинематографично във филмите си будят респект и днес. Това е и повод не само в годината, когато празнуваме 100 годишнината на българското кино да отдадем заслужена почит към българските кинокомедии, да си спомним с благодарности възхита за техните създатели и участниците в тях, да се насладим на ретро атмосферата им... И разбира се - да се посмеем, защото те и днес звучат актуално, будят смях и създават приятно настроение. В същото време, обаче, именно този смях-оценка ще ни накара да се замислим, че нещата с националния ни манталитет май много не са се променили и проблемите, макар и префасонирани от епохата на глобализацията, са си останали същите.

 


Дpaмaтypгичнoтo пpocтpaнcтвo нa aнимaциятa - доц. д-р Невелина Попова

„Дpaмaтypгичнoтo пpocтpaнcтвo нa aнимaциятa“ e пъpвaтa тeopeтичнa paзpaбoтĸa y нac, пocвeтeнa нa aнимaциoннaтa дpaмaтypгия. Toвa e цялocтнo изcлeдвaнe нa paзличнитe acпeĸти нa дpaмaтypгичнoтo миcлeнe и cцeнapнoтo пиcaнe в aнимaциятa.

B ĸнигaтa ca cиcтeмaтизиpaт paзличнитe мoдeли и жaнpoвe нa aнимaциoнния филм, мнoжecтвoтo изoбpaзитeлни, пoвecтвoвaтeлни и пoeтични ĸoдoвe, чиятo вътpeшнa динaмиĸa oпpeдeля вceĸи aнимaциoнeн cюжeт. Bъв фoĸyca нa изcлeдвaнeтo e дpaмaтypгиятa нa ĸpaтĸитe aнимaциoнни филми и ĸoнĸpeтнo нa cтyдeнтcĸитe миниaтюpи.



АБ на устойчивия дизайн - гл. ас. д-р Иванка Добрева-Драгостинова

„АБ на устойчивия дизайн“ е книга, насочена както към специалисти, студенти и ученици, работещи и обучаващи се в областта на дизайна, така и към широката общественост. Представя и анализира същността, идеите, принципите, целите на устойчивия дизайн. Разглежда различни възможности за решаване на актуални проблеми пред съвременния дизайн и производство. Написана на достъпен език и подкрепена с множество конкретни примери и визуален материал, тя е подходяща и разбираема за всички професионално ангажирани или просто заинтригувани от дизайна, изкуството, устойчивото развитие, екологията, природосъобразния живот, природата, бъдещето на човечеството и нашата Земя.


По време на представянето книгите имат 10% отстъпка при покупка.