facebook

Събития

si-php-copy-04_678x410_crop_478b24840a
11.04.2017 18:00
Събития

Семинар „Политики към монументалните сгради и паметните места на София в годините на прехода: разрив или континуитет?“

Семинар „Разговори за българската култура ad hoc“. Културно наследство в риск

Галерия УниАрт

Организатор:
департамент „Изкуствознание и история на културата“

Лектор:
д-р Елица Станоева

Водещ:
доц. д-р Наталия Христова

Участници:
студенти и преподаватели от НБУ, както и гости от СУ, БАН, УАСГ.

След 1989 г. градските знаци на комунистическия режим стават главна мишена на символните акции на скъсване с миналото. От свалянето на рубинената петолъчка от върха на Партийния дом при запазване на самата сграда като политическо седалище до взривяването на празния от десетилетие Мавзолей, тези акции често са пропагандни жестове на иначе козметична промяна. Докато гражданската памет и общественият дебат са в прицела им, политическият процес на тяхното иницииране и реализиране парадоксално протича в наследените коловози на централизирана власт над публичността. Нещо повече, докато паметниците на комунизма биват зрелищно разрушавани, новите паметници механично възпроизвеждат монументалния канон на отречения бивш режим – от референтната рамка на големия национален разказ до клишираната естетика на скулптура на пиедестал и градоустройственото изолиране на монументалните пространства от всекидневния живот на града.   


Елица Станоева има докторат по история от Техническия uниверситет на Берлин (2013). Била е стипендиант в научни институти в Берлин, Лайпциг, Виена, Констанц и Потсдам, както и в Центъра за академични изследвания в София. Член на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – София и на редколегията на сп. Критика и хуманизъм. Автор на монографията София: идеология, градоустройство и живот през социализма (издателство „Просвета“, 2016).


Семинарът ще постави актуални въпроси, свързани със съдбата на българското културно наследство от близкото минало. Специално внимание ще се отдели на последни изменения и проекти за изменения в закони, отнасящи се до културното наследство, на изготвени и реализирани проекти на архитектурни обекти и паметници, на създаване на колекции „Жива памет“.