facebook

Събития

si-php-copy-04_678x410_crop_478b24840a
25.04.2017 18:00
Събития

Семинар „Визуални хроники или съпротива към миналото. Проект на Мария Василева, Даниела Радева, Десислава Павлова и Райна Тенева“

В рамките на семинар „Разговори за българската култура ad hoc“. Културно наследство в риск

Галерия УниАрт

Организатор:
департамент „Изкуствознание и история на културата“

Лектори:
д-р Мария Василева
доц. д-р Анелия Касабова (ИЕФЕМ - БАН)

Водещ:
доц. д-р Наталия Христова

Участници:
студенти и преподаватели от НБУ, както и гости от СУ, БАН, УАСГ

Семинарът и конкретната лекция ще поставят актуални въпроси, свързани със съдбата на българското културно наследство от близкото минало. Специално внимание ще се отдели на последни изменения и проекти за изменения в закони, отнасящи се до културното наследство, на изготвени и реализирани проекти на архитектурни обекти и паметници, на създаване на колекции „Жива памет“.

Доц. д-р Анелия Касабова е координатор от българска страна на проект „КУРАЖ. Културна опозиция в бившите социалистически страни“ (по програма „Хоризонт 2020“ на ЕС). 

Мария Василева е изкуствовед, критик и куратор. Доктор на науките. Дългогодишен главен уредник на Софийска градска художествена галерия. Член-основател на Института за съвременно изкуство-София. Инициатор на проекта „Място за срещи“ и на наградата БАЗА. Управител на Фондация „Едмонд Демирджиян“. Член на група „8-и март“. Куратор на много национални и муждународни изложби на съвременното изкуство. Автор на публикации в областта на модерното и съвременното изкуство.