facebook

Събития

dsc-0066_678x410_crop_478b24840a
28.01.2017 11:00
Събития

Семинар „Възможности за интерпретиране на барокови камерни произведения и изпълнения на украшения в тях“

28-29.01.2017 г.

Корпус 1, 501 камерна зала „Проф. Райна Михайлова“

Организатор:
департамент „Музика“

Водещ:
проф. Пиетро Барбарески

Участници:
студенти и курсисти от програма „Музика“ на НБУ

Събитието е уникално за България. Рядкост са специалистите по барокова музика в света, а какво да кажем за региона ни, където това не е традиция. Проф. Барбарески е един от малкото специалисти, които са авторитети в предкласичните украшения.

Пиетро Барбарески завършва пиано и клавичембало в Консерваторията „Луиджи Керубини“ във Флоренция, Италия. Развива активна концертна дейност като солист и в различни камерни формации в Италия, Франция, Австрия, Швейцария, Германия, Белгия, Чехия и САЩ. Репертоарът му включва творби на композитори от 1600 до 1900 година, както и произведения на съвременни автори. Основател на бароковия ансамбъл “Officina de li Affetti“, той концертира и с много оркестри, сред които Orchestra Sammartini di Milano, Симфоничния оркестър на Торино, Salzburg Chamber Soloists, Filarmonici di Verona и др.

Пиетро Барбарески има записи за телевизия RAI и звукозаписните компании Nuova Era, Dynamic и Musikstrasse за която записва, заедно с квартет Elisa, двоен CD с интеграл от шестте квинтета оp.56 от Луиджи Бокерини (първи запис в Италия). Също така осъществява първият запис на два концерта за пиано и струнен оркестър от Simon Mayr за компанията Tactus.

Освен като концертиращ пианист и клавичембалист Пиетро Барбарески развива и активна дейност като журналист и публицист, пишейки статии и изнасяйки лекции за музиката.