facebook

Събития

raciariq_678x410_crop_478b24840a
25.01.2017 16:20
Събития

Семинар „Възстановяване на редовните археологически разкопки на Рациария: 2013-2016“

В рамките на семинар „Археология: открития и проблеми“

Национален археологически институт с музей при БАН

Организатор:
департамент „Археология“

Водещ:
доц. д-р Здравко Димитров

През есента на 2013 г. екип от археолози от НАИМ-БАН, Шуменския университет „Св. Константин Преславски“ и РИМ-Видин започна нови редовни археологически разкопки на римския град Рациария след прекъсване от почти четвърт век и тотално ограбване на обекта от иманяри и организирани престъпни групи. В резултат на тези последни проучвания бяха изследвани изцяло неизвестна досега баня от късната античност, големи зони от резиденцията на провинциалния управител на Крайбрежна Дакия, както и някои зони от северните квартали на Рациария. Археологическите разкопки постигнаха и основната си първоначална цел: постоянните изследвания доведоха до промяна в изключително тежката ситуация по опазването и спасяването на този значим римски център на Долен Дунав.

През 2016 г. за първи път бяха документирани археологически структури от първата половина на първи век след Христа, които са първото пряко свидетелство от терена за историческото развитие на Рациария като военен лагер по долнодунавския лимес.

Новите проучвания изведоха на преден план редица научни проблеми, чието разрешаване ще бъде предмет на бъдещите проучвания на този най-голям и значим археологически обект в Северозападна България.

Доц. д-р Здравко Димитров: Секция по Антична археология на Националния археологически институт и Музей към Българската академия на науките.

Сфера на научните интереси: архитектура, изкуство, занаяти и археологически проучвания на античните цивилизации.
Ръководител на редовните археологически проучвания на римските градове Рациария и Бонония, на тракийското светилище и късноантична крепост край с. Ангел Войвода и заместник-ръководител на Перперикон и Татул.
Автор на 110 научни статии и студии, две монографии. Асоцииран член на Американската школа за класически изследвания в Атина, Гърция и Американския център за ориенталски изследвания в Амман, Йордания.