facebook

Новини

00-p-dojnov_678x410_crop_478b24840a
07.12.2016 15:33
Новини

Доц. Пламен Дойнов бе отличен с наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев”

Почетното отличие бе връчено на ръководителя на департамент „Нова българистика“ по време на десетото юбилейно издание на „Поетичен Никулден“

Доц. Пламен Дойнов, ръководител на департамент „Нова българистика“ в Нов български университет, бе удостоен с наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев” за книгата „Балът на тираните” (ИК „Несарт” и издателство „Кралица Маб” 2016).

 

Доц. Пламен Дойнов е поет и драматург, изследовател и преподавател в НБУ. Автор е на седем книги с поезия, между които „Висящите градини на България“, „Истински истории“ и на книгата със стихотворения и есета „Кафепоеми“, която е преведена във Франция („Le temps d’un café”, Еditions Caracteres, Paris, 2006) и Унгария („Кávéköltemények“, Napkut Kiado, Budapest, 2007). Носител е на национални награди за поезия, сред които „Яворов“ (Поморие, 1995) и „Иван Николов“ (2004). За пиесите си е отличаван с наградите за съвременна българска драматургия „Иван Радоев“ (2001) и „Аскеер“ (2006). За изследването си „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“ е носител на националната награда „Христо Г. Данов“ (2012) в категория „Хуманитаристика“.

 

Негови стихотворения и пиеси, статии и студии са публикувани на английски, френски, немски, унгарски, руски, испански, сръбски, турски и други езици.

 

Доц. Пламен Дойнов е автор и на критическата книга „Литература в междувековието”, на двутомното изследване „Българската поезия в края на ХХ век”, на монографиите „1907: литература, автономия, канон”, „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“ и „Алтернативният канон: Поетите“, на над сто статии, студии и есета върху проблемите на българската литература от ХХ и ХХІ век. Съставител на множество сборници в областта на литературната и културната история на комунизма, между които „Социалистическият реализъм: нови изследвания”, „Соцреалистически канон/Алтернативен канон”, „Принудени текстове. Самокритика на български писатели (1946–1962)” и други. Дейността му включва длъжностите ръководител и координатор по време на множество изследователски проекти и научни форуми в областта на литературната история. Основните му научни интереси са в областите Теория и история на литературата, Българска литература, Литературна и културна история на комунизма, Творческо писане (поезия и драматургия), История и теория на журналистиката, Писане за печатни медии, Книгоиздаване.

 

Почетното отличие, с което доц. Пламен Дойнов бе удостоен, му бе връчено по време на десетото юбилейно издание на „Поетичен Никулден“, посветен на поета Николай Кънчев. В празничната вечер прозвучаха стихове на петимата номинирани за наградата поети Боряна Кацарска, Георги Господинов, Палми Ранчев, Пламен Дойнов и Силвия Чолева. Водещ на тържествената церемония бе актьорът Милен Миланов, председател на фондация „Аскеер”, а слово „Апология на поезията” произнесе поетът Ани Илков, носител на наградата „Николай Кънчев” 2015. Поетичният празник, който тази година премина под знака на 80 години от рождението на Николай Кънчев (1936–2007), се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов с любезната подкрепа на Министерството на културата – галерия „Средец”.