facebook

Новини

orfeevo1_678x410_crop_478b24840a orfeevo3_678x410_crop_478b24840a
20.03.2017 16:55
Новини

Две награди за НБУ от „Орфеево изворче“ Стара Загора

Университетски смесен хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ спечели Първо място сред хоровете, а Евелин Веселинова от класа по народно пеене на НБУ с преподавател Нелка Петкова, спечели Сребърен медал сред индивидуалните участници


На 17. и 18. март в Стара Загора за 17. пореден път се проведе най-големият и утвърден във времето „Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, организиран от НМФС „Орфеево изворче“ и Община Ст. Загора, с медийното партньорство на Фен Фолк ТВ и BIT. Над 1400 деца и младежи от цяла България се събраха за да засвидетелстват таланта и обичта си към българския музикален фолклор.

Конкурсът се проведе на 5 сцени пред 5 отделни журита. Отличилите се състави и индивидуални изпълнители бяха представени на Галаконцерта на лауреатите, който се състоя на 18 март- събота от 19 ч. в Драматичен театър „Гео Милев“ в гр. Стара Загора. „Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ тази година е включен в програмата на Министерство на културата за закрила на деца с изявени дарби, по която бяха раздадени 12 годишни стипендии на деца от 14 до 17 годишна възраст.

Университетски смесен хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ спечели Първо място сред хоровете от V възрастова група на Конкурса. 40 студенти от НБУ се представиха с две авторски песни на доц. д-р Георги Петков.



 

На гала концерта на лауреатите, хорът на НБУ, изненадаха публиката, като изпълниха песента „Мъри Радо“ заедно с хора на СУ „Любен Каравелов“ – Пловдив под диригентството на доц. д-р Георги Петков, автор на песента. Големият сборен хор от двата състава, наброяващ над 80 ученици и студенти, изпълни песента блестящо само с една репетиция непосредствено преди излизане на сцената.

Студентката Евелин Веселинова от класа по народно пеене на НБУ с преподавател Нелка Петкова, спечели Сребърен медал сред индивидуалните участници в групата на студентите.