facebook

Новини

dsc-0311_678x410_crop_478b24840a dsc-0013_678x410_crop_478b24840a dsc-0070_678x410_crop_478b24840a dsc-0088_678x410_crop_478b24840a dsc-0107_678x410_crop_478b24840a dsc-0326_678x410_crop_478b24840a
28.03.2017 12:02
Новини

Един ден в НБУ

Има хиляди начини, по които можете да прекарате един свой ден. Особено когато той е слънчев пролетен четвъртък, какъвто бе вчерашният 30. март, който освен всичко друго, бе и Ден на отворените врати в НБУ. Нашата покана за приятно и ползотворно гостуване в първия частен университет в България бе приета от стотици мотивирани млади хора, които с ентусиазъм и изследователско мислене се потопиха в динамичната среда на Университета.

 

 

Усмивките по лицата и многобройните въпроси съпътстваха разнообразните инициативи, които завършиха чак по залез слънце. Вратите на НБУ бяха широко отворени за всички, желаещи да се докоснат до неподправения характер на един обикновен учебен ден, изпълнен с предизвикателства, емоции, наука, изкуство и талант.

 



Младежите присъстваха на публични лекции, водени от авторитетни преподаватели с дългогодишен опит и доказани способности, с обществено значими изследвания зад гърба си. Получиха насоки от тях за предстоящия им избор на обучение, на програма, въз онова на личните си предпочитания и интереси. Обсъдиха характеристиките на образователния процес, както и усилията, насочени към неговото развитие. Видяха Нов български университет и в непозната до момента за тях роля -  като свързващо звено между бизнеса и средното училище; като мост, по който знанията преминават, за да се превърнат в умения, не подвластни на средата, а изграждащи я. Активно се включиха в семинари, посетиха ателиета и работилници, взеха участие в дискусии и дебати като показаха завидни качества, определени от преподавателите като „ценна, стабилна основа, на която висшето образование може спокойно да стъпи, за да доведе до изграждането на социално отговорна личност“.

 

 

През целия ден интересът към представянията и демонстрациите не само че не стихна, но продължи да нараства. Гостите на Нов български университет посетиха различни Лаборатории и се запознаха с разнообразната дейност на студентите, които сами изпробваха границите на своите умения в среда, близка до реалната. Заедно с тях проведоха експерименти, даваха предложения и правеха заключения, чийто сериозен характер бе „нарушен“ единствено от неподправен смях и възклицания на удовлетвореност от постигнатото.

 

 

Учениците показаха афинитет не само към науката, но и към изкуството. С интерес присъстваха на спектаклите, откритите уроци и концертите, които се проведоха в Университетски театър като не скриха възхищението си от модерната материална база на НБУ, която улеснява разкриването на таланта и предполага по-бързото израстване на твореца.

 

 

Едно от любимите места на гостите на НБУ бе галерия УниАрт. Вдъхновяващата атмосфера, в която се преплитат няколко форми на изкуството, бе притегателна за младежите, някои от които откриха неподозирани творчески стремежи у себе си след като се насладиха на музикалните изпълнения на свои връстници и студенти в НБУ.

 

 

За да бъде още по-цветен денят, гостите на Нов български университет се включиха и в спортни прояви. Демонстрациите по тенис на маса, дартс, шахмат, както и демонстративния футболен мач между студенти и преподаватели привлякоха вниманието на младежите и допълниха богатата палитра от активности, с които многобройните присъстващи запълниха всяка минута от четвъртъка.

 

 

 

Нов български университет приветства представителите на десетки средни училища:

 

Колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“, гр. София

93 СУ „Александър Тодоров – Балан“, гр. София

Национална финансово – стопанска гимназия, гр. София

37 СОУ „Райна Княгиня“, гр. София

Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков

ЧПК „Банкер“, гр. София

ПГИЧЕ „Св. Методий“, гр. София

Гимназия „Увекинд“, гр. София

Средно училище „Д-р Петър Берон“, гр. Костинброд

ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд

Лицей с изучаване на италиански език и култура 

НСОУ „София“, гр. София

НУИ „Панайот Пипков“, гр. Плевен

Частно СУ по изкуства и чужди езици „АРТИС“ и други.

 

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"

Снимки: "Уебстудио"