facebook

Новини

1990_678x410_crop_478b24840a
02.03.2017 15:06
Новини

Фестивалът “PRIX EUROPA” 2016 = тревога за времената и света, в който живеем

Ежегодният международен медиен фестивал PRIX EUROPA”, който се провежда в гр. Берлин, Германия, е през м. октомври. Международен – защото темите на произведенията отдавна прескачат границите на Европа и авторите се вълнуват от проблемите в целия свят. Медиен – защото този фестивал е сред малкото, които имат толкова многообразни категории – документално и игрално кино, актуални репортажи, различни по вид и жанр радио програми,  он-лайн проекти… Имам честта и удоволствието да познавам фестивала още от първите му издания.  В средата на втория ред надничам и аз! Това беше началото…        

          

PRIX EUROPA е основан през 1987г. и оттогава целта  му е да показва най- добрите продукции на континента ни в областта на различните медии. Той е под егидата на Европейския Парламент, Европейската Комисия, Европейския Броадкастинг Съюз (EBU) и още 31 медийни партньори. От 1997 г. Радио Берлин Бранденбург (rbb) е постоянен домакин на събитието.  

 

 

С над 1000 участници, PRIX EUROPA”,  е най-големият  професионален три-медиан /кино, телевизия, радио/ форум от този вид в Европа. Традицията бе спазена и тази година. Наистина мащабността на фестивала е силно впечатляваща, а атмосферата се отличава с гостоприемност и перфектност по „немски”. На него ставаш съпричастен към световните проблеми и постижения и се чувстваш уютно сред съмишленици и приятели. Удоволствие и чест е да си част от респектиращото присъствие на високоуважавани медийни институции, които подкрепят морално и финансово фестивала: ВВС, ZDF, ARD, ARTE, ЕBU, ЕАTC; както и обществените Шведска, Чешка, Холандска, Финландска, Норвежка, Полска и пр. телевизии.; RBB, DW, SRG и още много други престижни европейски радиостанции. БНТ и БНР тази година бяха сред участниците с по един номиниран в документалната кино и ТВ филм и радио категории. Моят авторски филм В ОГЛЕДАЛОТО също беше селекциониран  за конкурсната програма между 654 кандидати.  Естествено, като член на журито, не можех да гласувам за него. И май пак естествено – БНТ не отпусна и лев филмът да бъде представен там.

 

 

Благодарение на организаторите на фестивала, ЦФСР и Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ осъществих проекта.                          

     

Ще споделя впечатленията си като член на журито в документалната категория тази година. Много силни и впечатляващи филми, от които аз изпитах голяма тревога за света и времената, в които живеем.   Разбира се – водещата тема в повечето филми бе – бежанци, мигранти, войни, конфликти.  Филмите с екзестенциални драми, регионални ключове бяха оценени, но не се наредиха сред отличените. Голямата награда получи немският филм  #MYESKAPE.  Точно така – написано слято. Той е реализиран от любителски кадри на бежанци от различни краища на света. Все се чудех как си зареждат телефоните по пустошта, през която минават…Трябва да призная – доста хитър ход на авторите /режисьор Elke Sasse/. Срещу дребни пари получаваш уникален материал. Има поразяващи кадри, невероятни съдби и много „хепи енд“ – бежанците заживяват „нормален живот“ в Германия! Бяха отличени с дипломи и: The Magnitsky Act – Behind the Scenes /режисьор Andrey Nekrasov, Норвегия, Финландия, Дания, Германия, с бюджет над 1,300 000 евро! И дължина близо три часа/, както и The Siege / Франция, режисьори Remy Ourdan, Patrick Chauvel/ - филм за Сараево и поствоенните събития там. И двата филма не бяха от моите фаворити, но фестивалите често поднасят изненади! Политически разследвания като цяло. Сериозни! Обама, Путин… И журналистите! Иначе имаше много любопитни филми, свързани с домашно насилие, самота, смяна на пола, раздели на родители и деца с години.

 

За първи път награда за Lifetime Achievement  получи не отделна личност, а цял ТВ канал – ARTE! Много справедливо, според мен, защото това наистина е институция, която се опитва да подкрепя филмови проекти, свързани с изкуство и диалога, който трябва да проведем между различните националности и култури.

 

По време на фестивала в Берлин непрестанно пак ръмеше тих, монотонен дъжд. Някак си безнадежден... Като тръгвах към София, обаче, слънцето се промуши смело зад облаците. Дано наистина има утеха за нашия тревожен и объркан свят! Тази година мотото на фестивала беше: ДА ПРОМЕНИМ ЕВРОПА!  Можем ли

 

 

Трейлъри, фотоси, анотации и откъси от филми могат да бъдат видяни тук:

 

 http://prixeuropa.eu/competition/winners

 

The Awarding Ceremony can be screened as Video on Demand on rbbonline.de/prixeuropa

 

 

 

Жури и част от участниците в документалната кино и ТВ категория на фестивала  PRIX EUROPA” 2016.                            

 

 

доц. Юлия Кънчева