facebook

Новини

slider-news_678x410_crop_478b24840a dsc-0018_678x410_crop_478b24840a dsc-0032_678x410_crop_478b24840a dsc-0036_678x410_crop_478b24840a dsc-0042_678x410_crop_478b24840a
10.01.2017 13:05
Новини

Ирландия е гост на Нов български университет

Нов български университет стартира уникална по рода си международна инициатива

На 9. януари 2017 г. посланикът на Ирландия Н. Пр. Майкъл Форбс и негови сътрудници бяха гости на Нов български университет. Визитата им е първото от планираните събития в рамките на проект „Светът гостува на Нов български университет“. Инициативата е резултат от стремежа към сътрудничество и съвместна дейност на Университета с представители на културата, образованието и бизнеса на различни държави. Тя е следствие на амбициите към новаторство и високо качество на обучението, които НБУ вече 25 години засвидетелства. Гостуването на представителите на посолството на Ирландия в Нов български университет ще продължи и през днешния ден, както и на 11. януари 2017 г.


Първата по рода си международна проява с домакин висше училище, изградена върху амбицията „Светът гостува на НБУ“, е определяна като „отворена платформа за обмяна на опит и идеи“. Официалното посещение на представителите на посолството на Ирландия, представящи своите култура, ценности и научни постижения в рамките на няколко дни, обогатява допълнително палитрата от разнообразни дейности, до които студентите на НБУ имат шанс да се докоснат по време на обучението си.


Амбициите на Нов български университет към предоставяне на международнопризнато обучение и към изграждане на конкурентни предимства на бъдещите професионалисти са едни от предпоставките за зараждането на идеята. Новаторският заряд, който тя носи в себе си, не е повод за притеснение според гл. ас. д-р Кирил Аврамов, заместник-ректор по научноизследователската и международната дейност и един от инициаторите на начинанието, а е поредното предизвикателство, което НБУ сам поставя пред себе си. Той е и видимо следствие от девиза на Университета – „Да не се боим от разнообразието!

 

 


Интересни събития са в основата на визитата на представителите на посолството на Ирландия. В понеделник (9. януари) желаещите имаха възможността да присъстват на прожекция на документален филм, спечелил множество награди, посветен на Великденското въстание от 1916 година и озвучен с гласа на актьора Лиъм Нийсън. Прожекцията бе последвана от дискусия, в която присъстващите взеха активно участие.  В този панел участваха също ръководителят на департамент „Англицистика“ – гл. ас. д-р Милка Хаджикотева, проф. д-р Христо Тодоров, член на Настоятелството на Нов български университет и преподавател от департамент „Философия“, както и гл. ас. д-р Кирил Аврамов, заместник-ректор по научноизследователската и международната дейност и член на  департамент „Политически науки“. Усилията на участващите представителите на различни области на науката и обществения живот бяха насочени към търсене на интердисциплинарен подход при анализа на значимото историческо събитие.


Програмата за предстоящите дни от гостуването включва прожекции на още два филма, посветени на 100-годишнината от националноосвободителната борба на страната. Игрални филми, които показват различни гледни точки към събитията от тази значима дата за Ирландия. Гл. ас. д-р Кирил Аврамов не крие радостта си от осъществяването на мащабния проект. „Гордеем се с прекрасни международни работни отношения, които имат видими практически измерения. Чрез тях ние печелим многообразие и разпознаваемост, които са дивидент и за другата страна. Студентите и преподавателите си създават пряко впечатление от участниците в тази инициатива, която се стремим да стане много видима, традиционна и добре подкрепена логистично. От друга страна НБУ става разпознаваем в очите на много по-широка аудитория на световно ниво. Често след участие в такъв тип събития чуждестранните представители препоръчват коопериране с различен тип научни и изследователски институции, проектни организации и фондации, които финансират стипендии“, сподели гл. ас. д-р Кирил Аврамов.

 

Предстоящите прожекции са от 16.20 ч. в галерия УниАрт на Нов български университет:

10 януари „Michael Collins“ (1996)

11 януари  „The Wind That Shakes the Barley“ (2006)

Входът е свободен за всички студенти на НБУ и гости, които се интересуват от тематиката.

 

 

 

 

Текст и снимки: отдел „Информационна дейност“, Уеб Студио