facebook

Новини

dsc-0003_678x410_crop_478b24840a dsc-0001_678x410_crop_478b24840a
29.03.2017 12:59
Новини

Изложба за Mайсторските класове в НБУ

Изложба в НБУ представя емоционални моменти от интерактивната форма на обучение

От 5. април до 8. май на алеята пред зала Аула на Нов български университет може да се види фотоизложба, представяща уникалната по рода си форма на обучение, по време на която световно известни имена в операта, джаза и инструменталната музика предават своя опит и тайните на успешната музикална кариера на млади музиканти с изявен талант.

 

Превърналата се в традиция интерактивната форма на обучение в НБУ е създадена преди 17 години от проф. Богдан Богданов, Президент на Нов български университет, и д-р Георги Текев, Изпълнителен директор и член на Настоятелството на университета. Майсторските класове откриват и развиват млади таланти от музикални училища, академии и университети от цял свят. Благодарение на дарители, подкрепящи развитието на изкуствата в НБУ, най-добрите участници имат възможност да продължат своето обучение в НБУ и в музикални академии в чужбина.

 

 

НБУ е домакин и организатор на четири големи майсторски класа на значими личности от съвременния музикален свят.

 

„Основна ценност на университетското образование е създаването и развитието на школи на големите имена в науката и изкуството.“ – с тези думи на д-р Текев започва изложбата, представяща майсторските класове.

 

Райна Кабаиванска е създател на първия в България майсторски клас по вокално майсторство и интерпретация. През 2002 г. с лични средства на голямата оперна актриса е учреден дарителски фонд в Нов български университет за стипендии на млади оперни певци. Най-успешните участници в майсторските класове продължават своето обучение в Италия. Заедно със Софийската опера и театри в чужбина НБУ е съорганизатор на оперни спектакли с участието на стипендиантите на фонд “Райна Кабаиванска”.

 

Милчо Левиев и Вики Алмазиду са водещи на единствената по рода си Лятна джаз академия в България. Те са създадели на фонд „Милчо Левиев и Вики Алмазиду“ в Нов български университет за подкрепа на млади джаз музиканти.

 

Сузана Клинчарова е водещ на майсторския клас по арфа, а концерт-спектаклите, с които завършват нейните класове, съчетават в себе си музика, театър и мултимедия.

 

Людмил Ангелов води майсторски клас за млади пианисти и работи върху усъвършенстване на техните клавирни умения и художествена интерпретация.

 

 

Майсторските класове на Нов български университет през 2017 г.:

 

  • Майсторски клас на Сузана Клинчарова (5-15 май - заключителен етап на класа)
  • Майсторски клас на Людмил Ангелов (8-22 юли)
  • Лятна джаз академия на Милчо Левиев и Вики Алмазиду (10-21 септември)
  • XVII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска (6-24 Септември)

 

 

Спектакли на оп. “Норма” в Софийската опера и балет с участието на стипендианти на фонд “Райна Кабаиванска” в централните роли (13, 14 и 15 октомври)

 

 

 

 

Дизайн на експозиционните табла: Георги Драганов, отдел „Информационна дейност“

Текст и снимки: Мартин Стоянов, ФДЕПО