facebook

Новини

dsc-0070_678x410_crop_478b24840a dsc-0018_678x410_crop_478b24840a dsc-0013_678x410_crop_478b24840a dsc-0025_678x410_crop_478b24840a dsc-0035_678x410_crop_478b24840a dsc-0040_678x410_crop_478b24840a dsc-0055-1_678x410_crop_478b24840a dsc-0065_678x410_crop_478b24840a
20.12.2016 12:16
Новини

НБУ организира безплатна „Интерактивна театрална работилница за ученици“

Университетски театър на НБУ е инициатор на съвместно сътрудничество със софийски училища

На 19. декември в Нов български университет се състоя среща между представители на Ръководството на Университета и преподаватели и ученици от няколко средни училища в гр. София. На обсъждането присъстваха проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на НБУ, проф. Сергей Игнатов, член на Настоятелството на НБУ, преподаватели от департамент „Театър“, инж. Грети Стефанова, заместник-кмет на район „Красно село“, членове на ръководните състави на софийски гимназии.

 

Инициативата, която бе тема на разговора, е проект „Интерактивна театрална работилница за ученици“, организиран от Университетски театър на Нов български университет. Основната цел, заложена в него, е да възроди и задълбочи интереса на подрастващите към изкуствата чрез включване в неформално образование извън пределите на учебните заведения. Водени от стремежа си към осигуряване на равни условия за развитие на всички младежи, организаторите от Нов български университет заявиха, че първото издание на инициативата ще бъде напълно безплатно.

 

Модератор на събитието бе гл. ас. д-р Евелина Христова, преподавател от департамент „Масови комуникации“ и отговарящ за Връзките с обществеността на НБУ. Тя постави акцент върху възможността за „докосване“ до университетската среда, която ще повиши интереса на учениците не само към театъра, а към университета като значима обществена система, от която децата могат да бъдат част.

 

Проф. д-р Пламен Бочков приветства присъстващите и ги поздрави за проявеното желание за съвместно сътрудничество с Университета. Той напомни, че общите усилия са изцяло насочени към подобряване на средата, в която се развива младото поколение и в която проявява таланта си. Проф. Бочков насърчи работата на децата извън програмната схема и подкрепи вижданията си с пример от личния си опит. Разказа за ученическа постановка, на която е присъствал в гр. Първомай и която е била организирана от алумни на НБУ. Сподели възхищението си от резултатността на експеримента и заяви увереност, че „чрез формата на театъра децата ще се завърнат към приказката и кодираното в нея послание, като така ще преживеят уникални ситуации, които не са характерни за ежедневието“. Той призова към обединяване на усилията в името на младото поколение и сподели част от практическите измерения на досегашния опит на НБУ в тази сфера. Проф. Бочков запозна присъстващите с инициативи, които Университетът активно осъществява в името на младежите – Детски университет, Летен университет, Детска градина и още много други начинания. Той заяви, че „НБУ има опит, желание и търси съмишленици, за да изпълнява естествената си роля – на структура, работеща в името на обществото и неговото развитие.“

 

Проф. д-р Сергей Игнатов, д. н., заяви, че „успехът на образованието е възможен само когато университетът се свърже с училището. Само така ще бъде прекъснато разделението между два последователни етапа, елементи на един цикъл“. Проф. Игнатов сподели с присъстващите, че всички департаменти в НБУ са „отворени“ към училищната среда  и работят за разработването на синхронизирани учебни програми.

 

Доц. Възкресия Вихърова, директор на Университетски театър, разказа, че проектът „Интерактивна театрална работилница за ученици“ е плод на дългогодишна мечта. Тя сподели основните негови характеристики като наблегна на целта, която организаторите са си поставили. Търсеният резултат е изработване на интерактивен детски спектакъл с активното участие на деца от столичните райони „Овча купел“, „Витоша“ и „Красно село“ като автори на представление чрез включването им в работни ателиета в рамките на процеса. Тя заяви, че инициативата е гъвкава и ще се ръководи от потребностите и изискванията на учениците и преподавателите от конкретното училище, затова дадените теми ще бъдат само насоки, а не константни параметри. Доц. Вихърова изрази надежда за осъществяване на интерактивен диалог в сферата на театъра. Според нея той ще бъде постигнат чрез обединяване на изкуствата и предоставяне на благоприятна работна среда на младежите. „Чрез усилията на университетските и училищните лектори ще се възпитава съвременно светоусещане за правене и гледане на театър.“ Доц. Вихърова бе категорична, че „изкуството повишава креативността. А ние, представителите на Нов български университет, искаме да допълним и развием Вашата инициативност в тази посока с нашите умения и материална база“, обърна се тя към училищните преподаватели.

 

Директорът на Университетски театър разказа за очакванията си от проекта, който се фокусира върху изработване на спектакъл, в който децата да вземат активно участие, но не само като зрители – в рамките на публичните изигравания на спектакъла, а и като активни участници. Проектът залага на създаването на ателиета, като основна част от работния процес, в които децата да работят заедно със студенти от специализация „Актьорско майсторство“ на БП „Театър“, с консултанти – специалисти, както в академичните, така и в творческите среди. За целта Нов български университет предоставя достъп до модерната си материална база - художествена галерия, звукозаписно студио, театрална сцена, ателиета и обезпечава финансово част от работния процес. Инициативата ще създаде уникална среда, в която творчеството без усилия ще се проявява във всички негови форми.

 

 На срещата в НБУ бе и гл. ас. д-р Антоанета Петрова, преподавател от департамент „Театър“, която сподели с присъстващите впечатления от личния си опит в сферата на обмяна на опит със средните училища в гр. София. Тя разказа за преживяванията и за постигнатите забележителни резултати на нейни студенти при организирането на уроци чрез използването на иновативни методи и средства. „Целта на заниманията е създаване на „игрова среда“, тъй като според редица изследвания хората най-лесно възприемат нова информация чрез емоцията. Идеята на проекта изцяло се припокрива с основната му цел – детето да бъде научено само да открива знанието, докато учителят само го насочва.“

 

Един от основните организатори на проекта е г-жа Кристиана Бояджиева, алумни на НБУ, която се вълнува от проблемите в образователната сфера и похватите за преодоляването им. Тя е основател на първата група за Алтернативен театър за хора в неравностойно положение. Г-жа Бояджиева разкри повече детайли за интерактивната театрална работилница за ученици и сподели методите за групиране, които ще бъдат използвани при нея. Тя акцентира върху дългосрочния характер на инициативата, която ще продължи от м. януари до м. юни 2017 г. Тя заяви увереност, че „осъществяването на проекта ще провокира креативността на децата и ще ги научи да творят и да поемат отговорност за творчеството си“. Г-жа Бояджиева бе категорична, че проектът ще подпомага развитието на творческата и културна среда чрез пряка работа с подрастващите, но и косвено – чрез въвличането на техните родители в процеса.

 

Срещата завърши с дискусия относно значимостта, приложимостта и изпълнението на проект „Интерактивна театрална работилница за ученици“, както и относно очакваните резултати след осъществяването му не само при включилите се гимназии, но и като цяло в образователната сфера. Организаторите споделиха, че са удовлетворени от проведеното обсъждане, защото целта на събирането е била постигната – основната идея бе трансформирана от идеален в работен вариант, съобразен с изискванията и индивидуалните потребности на всяко училище, активен участник в инициативата.

 

 

 

 

 

 

Текст и снимки: отдел "Информационна дейност"