facebook

Новини

1_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a 4_678x410_crop_478b24840a 5_678x410_crop_478b24840a 6_678x410_crop_478b24840a 7_678x410_crop_478b24840a 8_678x410_crop_478b24840a 9_678x410_crop_478b24840a
08.11.2016 15:03
Новини

НБУ посрещна Вера Гоцева

Департамент „Масови комуникации“ организира публична лекция „Визуалното общуване: фотографията като средство да разкажем история“

Студенти от департаменти „Масови комуникации“, „Фотография“, „Психология“, както и гости на Нов български университет имаха възможността да се запознаят с един от най-известните съвременни фотографи, който с лекота влиза в ролите на журналист и визионер, мечтател, редактор, блогър и какво ли още не. По време на публична лекция, озаглавена „Визуалното общуване: фотографията като средство да разкажем история“, тя – Вера Гоцева – разказа за творческия си път, който с времето се е слял с професионалния и заедно са създали безгранично поле за усъвършенстване на таланта. Модератор на събитието бе Жюстин Томс, която е дългогодишен преподавател в НБУ, лектор на семинари и корпоративни обучения на тема онлайн медии, PR, маркетинг и реклама в интернет не само у нас, но и в редица европейски страни.

 

На срещата Вера Гоцева сподели с присъстващите лични моменти, породени от вълнението и вдъхновението, които изпитва при всяко гостуване на студенти. Водена от стремежа си към надграждане на таланта, който седи срещу нея и следи с интерес всеки жест, заслушан в завладяващия й изказ, с охота приема покани за преподавателски прояви. Не се страхува от предизвикателствата. Целта, която си е поставила пред амплоато си на лектор, е дейността й да се превърне в нечие вдъхновение. И не само. Освен пораждането на пламък, тя дава и насоки за неговото разрастване до същински огън – вихрушка от талант, емоции и техники. Цялата тази идеална смес е безценен пример за хората, занимаващи се с комуникации, които имат ясна представа колко важни всъщност са визуализираните материали, онагледяващи творческите мисли. По време на лекцията Вера им показа как в реално време със силата на новите медии да отправят разбираеми и завладяващи послания. Ей така, с нейната лекота, следвайки някои основни изисквания на средата. Тя разказа за значимостта на процеса на общуване с образи, на използването на визии с цел подобряване на комуникацията, видимо още от пещерните рисунки. Спомена също и за историческото развитие на фотографията, което е оказало значимо влияние върху принципите, използвани за създаването на успешни визуални истории. Вера насочи вниманието на присъстващите към практическия характер на фотографията, защото „трудно се вярва на човек, който не може да изгради качествена визуална история“, сподели тя, водена от личните си опит и усещане.

 

А тя, Вера Гоцева, е добре позната на „фотографското“ общество под името Ломовера. Присъстващите на публичната лекция показаха завидни знания относно професионалното й развитие и живо се интересуваха от съпътстващите го подробности. В основата на богатата й практика е 15-годишната й работата като фотограф и журналист, включително в сферата на дигиталната реклама. Била е също редактор „Специални проекти“ в Капитал LIGHT и главен редактор на списание „Фотомания“. А в същото това време е разработвала медиа сайтове в качеството си на стратегически директор. Ръководила е дигиталния отдел на All channels communications group и има отделни онлайн проекти като консултант. Не по-малко значими са многобройните й участия в различни роли  на Софийски фестивал на науката още от първото му издание. В палитрата от дейности обаче участва активно без значение от характера на поставената задача и споделя, че „не съм излизала от журналистическите си обувки без значение какво правя“.

 

Организираната от департамент „Масови комуникации“ публична лекция в рамките на семинар „Знания за ПР практици и журналисти“ обединява някои от най-ярките проявления на дейността на Вера.  Преплетени са знанията й в сферите на фотографията и комуникационните процеси, методите за ефективно общуване чрез образи. Като фотограф Вера Гоцева има дълъг опит с лентовите камери. Преди десет години започва да снима предимно с така наречените „камери-играчки“. Интересът й е предпоставка за зашеметяващия подем, който блогът й преживява. Бързо попада в ТОП 10 на световните блогове с ломографски снимки. Експериментирането й не спира дотук и гладът й за новаторство все повече нараства. Постепенно започва да насочва вниманието си към полароидните камери и дигиталните фотоапарати като чрез тях преоткрива страстта си . Зад гърба си има вече пет изложби, едната от които е в рамките на „Барселона дизайн уийк“ през 2014-а година. Снимки на Вера могат да бъдат намерени в Huffington Post, Der Spiegel, Granta, Дневник, Капитал и много други издания. Всички тези преживявания са допринесли за професионалното й израстване, което днес все по-често я насочва към воденето на лекции, въпреки че споделя: „не съм навлязла в дълбоки канони, а постоянно търпя промени. Не съм типичният лектор.“ Тази заявка бе предпоставка за видимото повишаване на интереса на присъстващите, които енергично се включиха в последвалата дискусия, за да обменят знания и да придобият нови умения.

 

През изминалата година Вера се е потопила в нова роля. Тя се е превърнала в лицето на смартфон фотографията, организирайки първите по рода си курсове по мобилна фотография на път – фото уикенди, в които заедно с курсистите си обикаля непознати места в България. Самата тя нарича себе си визуален разказвач и твърди, че умението да правиш фото истории е задължителен елемент от журналистическата професия в 21. век. Един от най-важните съвети, които отправи към присъстващите на публичната лекция, бе да не забравят, че „хората по-лесно стават съпричастни на идеята, когато виждат, че сте изцяло отдадени на нея“. От този принцип се ръководи и тя във всеки аспект от динамичния си живот.

 

В ролята на лектор Вера си е поставила целта да допълва таланта; да надгражда основите; да добавя стойност към ценността и да допринася за засилване на ефективността. Затова се съгласи да довърши вече започнатото и да придаде цялостен вид на изречения, съдържащи само начало. Ето какво разкри за себе си:

 

 

  • Обичам… да разказвам истории със снимките си.

  • Търся… и откривам.

  • Вдъхновявам се… от всичко, което срещам по пътя си.

  • Творя… с образи и думи.

  • Работя… с удоволствие.

  • Мисля… бързо.

  • Интересувам се… от живота.

  • Разказвам… визуални истории напоследък.

  • Пиша… добре.

  • Общувам… още по-добре.

  • Организирам… курсове по смартфон фотография на път и обикалям България.

  • Очаквам… да запаля колата в нова посока.

  • Уча… постоянно.

  • Университетът… е живият пример, а не сградата.

  • Науката и изкуството… са двете страни на една и съща монета.

  • Образованието… е съществено важно.

  • Ролята на лектор… е една от най-страхотните, които преживявам.

  • Студентите… са непрекъсващ извор на вдъхновение.

  • Уменията… са нужни също толкова, колкото и знанията.

  • Знанията… са нужни също толкова, колкото и уменията.

  • Опитът… е разликата между едни хора и други хора.

  • Амбицията… е нож с две остриета.

  • Посветила съм се на… изразяването с едни или други средства.

  • Предстои ми… лекция за визуалното общуване.

  • Мечтая… за нови и нови дестинации по пътя.

 

 

 

 

 

 

 

 

Текст и снимки в галерията: отдел "Информационна дейност"

Снимка в новината: личен архив