facebook

Новини

dsc-0032_678x410_crop_478b24840a
18.01.2017 16:22
Новини

Нов български университет е организатор на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“

4. издание на Фестивала обединява представители на 18 държави от Балканския полуостров и региона на Черно море

От 25. до 28. януари в кино „Одеон“ ще се проведе 4. издание на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“. Всяка година той се организира от Нов български университет, като основната цел на инициативата с международен характер е да обедини най-доброто от творчеството на младите кинотворци, представители на страни от Балканския полуостров и региона на Черно море. Стартирал като инициатива на група студенти от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет с подкрепата на ръководителя на департамента проф. Людмил Христов, директор на Фестивала, днес събитието предизвиква огромен интерес, а желаещите да се включат в него ежегодно нарастват значително. Тази година заявки за участие са подали представители на 18 държави.

 

Членовете на журито, което ще оценява подадените за участие филми, са авторитетни личности от кино средите с богат опит в сферата, а също така са и алумни на Нов български университет, които желаят да споделят знанията и уменията си с бъдещите професионалисти. Валери Милев, Мартин Чичов, Иван Богданов, Станислав Дончев са хората, които ще селектират най-добрите творби и ще присъдят награди за положените усилия и засвидетелстван талант. Председател на журито през 2017 година ще бъде Магърдич Халваджиян, който се занимава активно с режисура от 1992 година и също е алумни на Нов български университет.

 

Събитието е част от академичния календар на студентите по екранни изкуства и включва късометражни игрални, анимационни и документални филми, създадени от студенти от всички висши учебни заведения на територията на Балканския полуостров и региона на Черно море.

 

Повече за международната инициатива разказва проф. Людмил Христов, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и директор на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“:

 

 

 

Проф. Христов, как и кога се зароди идеята за Международния студентски филмов фестивал „НОВА ВЪЛНА“?

Всичко започна още преди точно 20 години. Спомням си, защото първият фестивал, който тогава се наричаше Преглед - по-скромното название на инициативата, се състоя през 1997 година. Помня много добре този период, защото това бяха събитията, съпътстващи падането на правителството на Жан Виденов. Това беше зимата, която беше изпълнена с много протести. И с това свързвам и Фестивала, Прегледът, който се проведе в тогавашното кино „Европа Палас“. Спомням си, че първа награда спечели филмът „Скомина“ на Маги Халваджиян, който сега, за радост, е председател на журито на тазгодишния Фестивал.

 

 

Каква е историята на Фестивала?

От 1997 г. до преди четири години направихме 16 Прегледа на филмите, снимани в програми „Кино и телевизия“ и „Анимационно кино“.  Последните години много колеги и приятели ми казваха, че хабя чудесна филмова студентска продукция, тъй като я показвам в само в затвореното пространство на Нов български университет и така не я вижда софийската общественост и студентите от висшите училища по изкуствата и тези, в които се учи „кино“. Идеята беше назряла отдавна, за да се осъществи в много голяма степен ми помогна един випуск студенти отпреди 4–5 години, които тогава бяха втори или трети курс. Те подеха идеята и я материализираха. Освен желание, за да се реализира такъв проект, се иска много работа и много усилия на доста хора. Благодарение на този екип от студенти, които сега вече са завършили и работят, и за съжаление не са част от 4. издание на Фестивала, се реализираха предходните издания. Искрено се надявам той вече да е станал устойчив, тъй като е факт, че е единственият международен студентски фестивал в България, който обхваща Черноморския и Балканския региони.

 

 

Безграничната същност на изкуството е една от основните идеи, върху които градите международния фестивал. Има ли ограничение на страните, които могат да вземат участие в него?

Колебаехме се дали участниците да бъдат представители на ЕС. Но решихме, че трябва да действаме стъпка по стъпка и то с бавно, но сигурно темпо. Определихме Фестивалът да бъде съсредоточен географски в Балканския регион, а след това добавихме и Черноморския регион, който включва и малко по-периферни за Балканите държави. В географския смисъл без негативен оттенък. Това са 18 държави, част от които са Армения, Грузия, Азербайджан и други. Всички те си имат свои представители на Фестивала.

 

 

Коя е основната идея, която обединява държавите и мотивира чуждестранните студенти да се включат в международното събитие?

При всички случаи това, което мотивира и нашите студенти. Фестивалът е форум, в който могат да се съизмерят, да се съпоставят с колегите си от другите висши училища. Да проверят дали това, което правят, е финансово конвертируем продукт. Опитът ни от трите изминали издания на Фестивала показва много интересни зависимости. Фестивалът очертава тенденции в развитието на кино езика на младите автори, в идеите и в тяхното търсене. Голяма част от заявените за участие филми са свързани с актуални теми, които вълнуват региона.

 

 

А как мотивирате колегите си от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ да участват активно в организацията на събитието?

Досега не са се включвали преподаватели. За пръв път сега, в четвъртото издание на Фестивала, включих младежки екип от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Той участва много активно и аз съм благодарен на работещите в него – гл. ас. д-р Илия Кожухаров, ас. Стоян Манчоров,  гл. ас. д-р  Кристиян Постаджиян, гл. ас. д-р Боян Кутевски, ас. д-р Енчо Найденов. Те са основни фигури от „отбора“ на Фестивала. За организирането на тазгодишното издание разчитам до голяма степен на тях и усилията, които положиха.

 

 

Стремежът, заложен в основата на събитието, е обмяна на опит, осъществявана с помощта  на устойчива междукултурна комуникация. Поради тази причина Вие държите селектираните участници да присъстват на фестивала, където да обсъдят идеите и възгледите си. Мащабната инициатива е трудоемко начинание, което изисква морална и финансова подкрепа. От кого я очаквате Вие?

И трите досегашни издания бяха подкрепени от редица институции, които са свързани с филмово и телевизионно производство. Досега са ни подкрепяли институционално и финансово НФЦ, СБФД, ФилмАутор, АртФест, Маги Халваджиян с „Глобал филмс“ помага ежегодно. Много от спонсорите участват със своята продукция – Jameson, Nescafe, Dynacord, води „Княжево“, Дарик радио , БНТ досега беше наш основен медиен партньор и още много други организации, подкрепящи киното. Не мога да пропусна и една засега морална подкрепа от Столична община в лицето на кмета г-жа Йорданка Фандъкова и нейните заместници – г-жа Малина Едрева и д-р Тодор Чобанов. Те са много отзивчиви и съм сигурен, че ще продължат да ни подкрепят в стремежа ни да добавим Фестивала към Културния календар на столицата.

 

 

Опазват и развиват ли се международните връзки, които студентите създават по време на фестивала?

Сигурен съм, че възникват приятелски връзки между студентите, които участват на Фестивала. Ние правим и събития, които се провеждат в кампуса на Нов български университет – уъркшопи, майсторски класове. Така гостите, автори от други университети от и извън България, имат възможността да се запознаят със средата, която НБУ предлага на своите възпитаници. Убеден съм, че имаме с какво да се гордеем, особено като си представя вече оборудван строящият се в момента Телевизионен център. Това е уникална придобивка, която липсва в голяма част от висшите училища от Региона, в които се изучава програма „Кино“.

 

 

Какво всъщност ще представлява Телевизионният център?

Подготвяме база за практическо обучение на студенти, което е много важно и което до голяма степен липсва в образователния процес в България. То ще бъде синтез от студия - телевизионни, анимационни, фото ателие, фото студио,  в които ще се провежда един много качествен практически образователен процес. Такава благоприятна среда улеснява изграждането на умения у студентите. Вероятно Телевизионният център ще бъде началото на една бъдеща Университетска телевизия на НБУ.

 

 

Какви са основните стъпки при подбора на жури и кои са тазгодишните му членове?

Тази година решихме журито да е съставено от алумни на Университета. Алумни с ярко присъствие в обществения живот. Професионалисти, дали силна заявка за принос в кино и телевизионното изкуство. Председател на журито тази година е Маги Халваджиян, който съм убеден, че няма нужда от представяне. Освен че е продуцент №1, той е много добър режисьор, ярък „кинаджия“. Режисьорът Валери Милев също е член на журито. Той е познато име в тези среди и изборът му не е изненадващ.  Станислав Дончев също е наш възпитаник с много силни филми, част от които са осъществени без държавна подкрепа. Иван Богданов ще оценява творбите от гледната си точка на аниматор. Член на журито е и операторът Мартин Чичов. Уверен съм, че това е един много силен „отбор“, който ще има сложната задача да отсее най-доброто от една качествена селекция.

 

 

Във Фестивала са селектирани три вида кино – игрално, документално и анимационно. Кой жанр преобладава в момента и повлиян ли е изборът от социалната реалност?

 Като преобладаващ жанр в игралното кино се наблюдава драмата. Комедията, която е трудна за създаване, остава на заден план. Темите за реализацията на поколенията, на активните личности и за проблемите на региона са водещи в творбите. Тази година има и филми, свързани с темата за бежанците. Актуалните въпроси са в основата на повечето от творбите.

 

 

С какви очаквания посрещате тазгодишното 4. издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“?

Очаквам да се сбъдне мечтата ми и на някой фестивал голямата награда да остане в България. Конкуренцията е много силна, а това значително увеличава градивното й въздействие. Има много стойностни представители на чуждестранни университети.

Тази година България е представена от студенти от Нов български университет, НАТФИЗ, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и ФЖМК в СУ. Надявам се при някое от изданията наш, български, представител да вземе голямата награда.

Равносметката от изминалите три издания на Фестивала показва много силна продукция от страна на няколко университета от Региона, зад които очевидно стои много голям ресурс – финансов, но и драматургичен. Студентите, обучаващи се в тези висши училища, участват във Фестивала със силни, въздействащи филми, които са актуални и професионално направени. Което ме кара да стигна до един съществен извод. Определението „студентски“, когато става дума за филм, вече добива друг смисъл и звучене. Това е така, защото се оказва, че най-добрата продукция, представена чрез направената селекция, е на изключително високо професионално равнище. Тя не се отличава от продукцията на кинаджии, които са с дългогодишен стаж в областта. Естествено говоря за най-добрите филми. Така че, както винаги може да се говори за добро и за лошо кино, а не за такова, чийто основен критерий е възрастово различие. Целта ни е да разграничаваме творбите според качествата на авторите, заложени в тях.  

 

 

 

 

Програма

на

Международен студентски филмов фестивал

„Нова вълна“ 2017

Кино „Одеон“

 

 

24. януари 2017 г., 12 ч. – пресконференция в БТА

25. януари 2017 г., 19 ч. – официално откриване

26. януари 2017 г. – прожекции на селектираните филми – от 10 до 20 ч.

27. януари 2017 г. – прожекции на селектираните филми – от 12 до 20 ч.

28. януари 2017 г., 19 ч. – официално закриване и церемония по награждаване

 

 

 

 

Интервюто взе: Аксения Янева, 

отдел "Информационна дейност"