facebook

Новини

zh2_678x410_crop_478b24840a p1110244_678x410_crop_478b24840a zh4_678x410_crop_478b24840a zh1_678x410_crop_478b24840a zh3_678x410_crop_478b24840a zh5_678x410_crop_478b24840a zh6_678x410_crop_478b24840a
08.02.2016 16:32
Новини

Нов български университет удостои д-р Захи Хауас със званието „доктор хонорис кауза“

Ректорът на Нов български университет проф. д-р Пламен Бочков удостои световноизвестният египтолог д-р Захи Хауас със званието почетен доктор на НБУ на 8 февруари 2016 г. от 13.00 ч. в Галерия УниАрт, Нов български университет.

Д-р Хауас произнесе академично слово на тема „Египетската цивилизация и съвременният свят“, в което се спря на основни моменти от работата на египтолозите и ролята на науката за разкриване, запазване и популяризиране на световното културно наследство. Д-р Хауас обяви, че работи по откриване на голям музей в Кайро, за реализацията на който ще трябват няколко години и огромен ресурс.

Д-р Захи Хауас е дългогодишен министър на министерство на Антиките (Египетската служба на древностите), ръководител на разкопките в Гиза, Сакара, Бахария и Долината на царете. Той получава докторска степен през 1987 г. от университета в Пенсилвания, където е бил стипендиант на фондацията Фулбрайт. Автор е на многобройни книги и статии, посветени на египетската археология и история. От позициите си на ръководител на Службата за древностите той е главен координатор и двигател на редица проекти, свързани със запазване на египетското културно наследство. Неговата световна известност се дължи и на многобройните му участия в научнопопулярните филми, посветени на Древен Египет, създадени през последните години от каналите Дискавъри и Нешънъл Джиографик.

Д-р Хауас е гостуващ професор в много европейски и световни университети и академии – САЩ, Чехия, Великобритания, Франция и мн. др.

В периода 6-8 февруари 2016 г. д-р Хауас е гост на Египетското посолство в София и по негова покана ще изнесе публична лекция, ознаменуваща 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Египет. През май 2010 г. д-р Хауас посети България по покана на Великотърновския университет, където му бе присъдено почетното звание – „Доктор хонорис кауза“, за участието му в съвместни проекти между Египетското министерство на антиките и Великотърновския университет. В същия период д-р Захи Хауас съдейства за установяването на археологическата мисия на Нов български университет в Египет, която в момента (януари-февруари 2016 г.) е в пета година на археологически разкопки в гр. Луксор.

Българският институт по египтология (БИЕ) е основан през 2006 г. от проф. Сергей Игнатов, д.и.н към Нов български университет. Центърът концентрира в себе си изследователската дейност в областта на египтологията, която от 20 години се преподава в НБУ. Единствената българска археологическа мисия извън границите на България в последните години е Първата българска археологическа мисия в Египет на БИЕ. Проф. Сергей Игнатов се върна от Египет специално за церемонията.

„Трудно е да представиш кратко някого, който е толкова известен и има толкова богато минало! Мога просто да кажа д-р Захи Хауас и да поставя точка“, започна представянето на почетния доктор проф. Игнатов. Д-р Хауас е определен за един от 100-те най-влиятелни хора на планетата, а през 2003 неговият облик е отпътувал за Марс на специален диск. „Неговата подкрепа даде възможност Български институт по Египтология да започне работа в гробница в района на гр. Луксор“, допълни проф. Игнатов.

Учените от Института работят по разкриването, възстановяването, консервирането и публикуването на гробницата на жреца Пиай (ТТ 263) от епохата на Рамзес II. Гробницата се намира в Шейх абд ел-Гурна на западния бряг на река Нил в гр. Луксор. В този некропол са погребани високопоставени египтяни, живели в древния гр. Тива – столицата на Египет и света в продължение на столетия.

Трима международно признати учени, специалисти по древен Египет и древен Изток, са почетни доктори на НБУ: проф. Маркхам Гелер (Университетски колеж, Лондон), проф. Ричард Паркинсън (Оксфордски университет) и проф. Антонио Панаино (Болонски университет).

Присъждането на почетната степен „Доктор хонорис кауза“ е знак за отличаване и разпознаване на приноса на изключителени личности. „Хонорис кауза“ (почетен професор) е престижна академична степен и се връчва на изтъкнати личности с национална или международна репутация. Получатели са обикновено водещи учени, откриватели, изобретатели, писатели, художници, музиканти и т. н. Образователната философия на НБУ е основана на либералната идея за образование, свързващо придобиването на знания и професионалното специализиране с общото духовно развитие. Нов български университет присъжда званието „Почетен доктор на Нов български университет“ на личности с глобални постижения в областта на науката, културата, човешките отношения и т. н. Сред почетните доктори и професори на НБУ са Стив Форбс, Ричард Рорти, Вера Мутафчиева, Юлия Кръстева, Жан-Пиер Вернан, Милчо Левиев, Робърт Йънг, Райна Кабаиванска, лорд Ралф Дарендорф, Тери Игълтън, Герард Хендрик Хофстеде, Даниел Либескинд, маестро Енио Мориконе и др.

Повече информация за почетните професори на Нов български университет може да намерите тук