facebook

Новини

dsc-0811_678x410_crop_478b24840a dsc-0854_678x410_crop_478b24840a dsc-0735_678x410_crop_478b24840a dsc-0738_678x410_crop_478b24840a dsc-0751_678x410_crop_478b24840a dsc-0760_678x410_crop_478b24840a dsc-0777_678x410_crop_478b24840a dsc-0781_678x410_crop_478b24840a dsc-0792_678x410_crop_478b24840a dsc-0782_678x410_crop_478b24840a dsc-0833_678x410_crop_478b24840a
18.11.2016 14:35
Новини

Официално откриване на Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“

Проф. Пламен Бочков, Ректор на НБУ, откри Центъра на 16. ноевмри

Проф. Пламен Бочков, Ректор на Нов български университет, откри Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ на 16. ноември (сряда). Той приветства присъстващите и отправи благодарност към дарителите – семейство Станчеви – за благородния жест, както и към екипа, работил за осъществяването на идеята. Проф. Бочков сподели увереността си в успехите на студентите, които ще имат възможност да се възползват от предимствата на модерния център в единствения университет, който развива обучение по програма „Компютърно музициране“.

 

Проф. д-р Милена Шушулова, ръководител на департамент „Музика”, бе водещ на събитието. Тя приветства „влюбените в музиката“ гости на НБУ и сподели радостта си от успешното реализиране на мащабния проект, плод на усилена работа и дългогодишна мечта. Проф. д-р Шушулова сподели основните причини за създаването на Центъра. Една от тях е активността от страна на проф. Симо Лазаров, преподавател в департамент „Музика“, който още през 2001 година е предложил за обсъждане идеята за създаването на такъв Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка. Другите две водещи сили, съдействали за осъществяването на инициативата, са семейство Станчеви, посветило дейността си на сина си, и ръководството на НБУ, подкрепящо иновативните прояви за развитие на образованието и подпомагане на студентите. Проф. д-р Милена Шушулова изрази гордостта си от цялостната политика на НБУ, която съчетава експериментаторски подходи, новаторски методи и интердисциплинарност на обучението, видими и от най-новата „лаборатория за изкуство“ в Университета.

 

От името на Академичната общност на Нов български университет проф. Пламен Бочков изказа дълбока благодарност към родителите на Станислав Станчев-Стенли – Росица и Иван Станчеви – които са намерили сили да продължат делото му въпреки тежката раздяла. В памет на сина им, съмишленик на д-р Симо Лазаров, Почетен професор на НБУ, семейството му прави това безценно дарение. То е в основата на създаването на Учебно-практическия и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка, който носи името на Станислав Станчев-Стенли. Центърът бе официално открит три години след загубата му. Талантлив ученик на проф. Симо Лазаров, владеещ до съвършенство електронните музикални инструменти, завещал безценни послания чрез творчеството си. Вдъхновяващият му труд обхваща цял един живот, който родителите му са избрали да споделят със света. Те предоставят на НБУ не само финансова подкрепа за изграждането на модерната зала, но и даряват неговите музикални инструменти и книги, които студентите ще използват при създаването на произведенията си.

 

На официалното откриване семейство Станчеви сподели спомени от живота на сина си, които са описани подробно в книгата „Извън петолинието”, базирана на личните му дневници. Представянето й ще бъде на 10. януари в клуб „Перото“ в НДК от 18:30 часа.

 

Новосъздаденото студио за музикална продукция е на световно професионално ниво благодарение на общите усилия на Нов български университет и моралната и финансова подкрепа от страна на семейство Станчеви. Центърът ще улеснява студентите от специализация „Тонрежисура” на бакалавърската програма „Музика” по време на изпълнението на творческите им задачи, съпътстващи образователния процес. Заобиколени от отлични условия, те ще могат да се обучават, да развиват таланта си и да градят конкурентни предимства чрез усъвършенстване на дарбите си, използвайки инстументариум от най-висок клас. Възможностите, които Центърът им предоставя, са почти непознати за българската среда, в която до момента съществуват само три подобни професионални студия. За първи път техника на това ниво се осигурява за преобладаващо учебни цели. Основната задача пред Учебно-практическия и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли” е да подпомага както университетски, така и външни автори и организации в подготвянето на звукова постпродукция със или без видеоматериал.

 

Модерните уреди и специалната акустика превръщат Центъра в уникална мултифункционална зала за музикални представления от различен тип и характер. Дарените техника, апаратура и средства за изграждане, както и предоставените и реновирани от НБУ две учебни зали (510 и 511, корпус 1) дават възможност в новото студио да се осъществяват външни услуги, както и концертна дейност.

 

Проф. Симо Лазаров изказа своята благодарност за осъществяването на значимата инициатива. Той сподели вълнението си от специалния момент, съчетаващ 25-годишнината от създаването на НБУ, 20-годишнината от създаването на специалността „Компютърно музициране” и 15-годишнината от учредяването на фестивала „Вселената на компютърната музика”. Официалното откриване на Центъра завърши с виртуозното изпълнение на екипа на проф. Симо Лазаров, което запозна гостите с красотата и необятния характер на компютърното музициране, премоделиращо идеята за музика.

 

Стремежът към постигане на индивидуален стил чрез свободно изразяване във всички форми на импровизацията е отличителна черта на студентите в Нов български университет. В памет на неговото развитие чрез наследството на Стенли и благодарение на благородния жест от страна на семейство Станчеви НБУ поема отговорността да довърши започнатото от него дело. Резултат от този устрем към опазване на дарбата и превръщането й в пример за общността е Учебно-практическия и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли". Той е символ на човешкото разбиране, съвместната морална подкрепа, споделените емоции и любовта към изкуството като доказателство за непреходността на таланта и неговата безгранична същност.

 

 

 

 

 

 

Текст и снимки: отдел "Информационна дейност"