facebook

Новини

doktorantski-cheteniya-2016_678x410_crop_478b24840a
16.02.2017 11:46
Новини

Периодичното издание „Докторантски четения“

 

Периодичното издание „Докторантски четения“ е мотивирано от необходимостта от дискутиране на идеите и проблематиката на докторските тези в тяхното развитие в критическа среда. Участието на докторантите в един или повече сборници от поредицата, постоянното включване на нови и нови имена и теми разширява мащаба на форума, в който през годините са се изявили десетки колеги. Мнозина от тях са вече успешно защитили дисертациите си и сега са утвърдени професионалисти с издадени трудове и нови полета на изследвания.

Разнородната структура на всеки един от сборниците, включително и настоящия, зависи от тематичната разностранност на докторските дисертации. Тази вариативност, е може би парадоксално, негова постоянна качествена характеристика. В „Докторантски четения 2016“ може да прочетете: Елена Цонева „Зараждането на култа към почитането на мощи – произход и практики“; Ина Белчева „От името на Партията: теоретичните текстове на Александър Обретенов за социалистическия реализъм“; Пенчо Кунчев „Типажът в анимационния филм: същностни характеристики и принципи при неговото създаване“ и Надежда Джакова „Музейната експозиция – от поле на обекти към акт на презентиране. Съвременни практики“.

Всички статии на докторантите са части от техните дисертации. Наред с изследванията в рамките на специфичните научни проекти, като цяло те засягат проблеми и конфликти в днешното общество, в съвременната динамична глобална ситуация.

Съставителство и редакция на поредицата проф. д-р Ирина Генова и доц. д-р Оксана Минаева.