facebook

Новини

dsc-0093_678x410_crop_478b24840a dsc-0046_678x410_crop_478b24840a 1_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a 4_678x410_crop_478b24840a 5_678x410_crop_478b24840a 6_678x410_crop_478b24840a 7_678x410_crop_478b24840a
07.03.2017 10:49
Новини

Съвместна инициатива на Нов български университет, Италианско посолство и Италиански културен институт

Концерт на академичния оркестър Камерата Орфика НБУ

Няколко посланици бяха гости на съвместна инициатива, организирана от Нов български университет, Италианско посолство и Италиански културен институт. Големият интерес към концертa на Камерата Орфика НБУ бе породен от желанието на ценителите на изкуството да се потопят в една по-различна среда, завладяваща, вдъхновяваща и обещаваща. Диригент на събитието бе Джанкарло ди Лоренцо, а солист - Луиза Селло. Многобройните желаещи да се насладят на внушителното изпълнение на камерния оркестър на НБУ, съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от които бивши и сегашни възпитаници на Университета, имаха удоволствието да се докоснат до приказната атмосфера, преливаща от звук и светлина.

 

Камерата Орфика НБУ следва неотлъчно своята артистичната мисия и работи неуморно за реализирането на идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество между музиканти от балканските държави. В ролята си на посланик оркестърът твори с признати по целия свят музиканти, двама от които бяха на сцената на НДК заради участието си в цикъл „Солисти-интерпретатори“, който НБУ организира.

 

Виртуозното изпълнение на флейта, което Луиза Селло „подари“ на присъстващите, не изненада никого най-вече заради международната известност на солистката, получила световно признание за таланта си. Голяма част от гостите бяха запознати с интензивната концертна дейност, която тя осъществява не само в Европа, а и в Далечния Изток, САЩ и Южна Америка. Освен като гост на Нов български университет и на Камарата Орфика НБУ, тя често е гост на оркестри като Wiener Symphoniker Concert Verein, Salzburger Kammerorchester, Miami Great Symphony Orchestra, I Virtuosi italiani. Богатата й теоретична подготовка и опитът й я превръщат в желан лектор, който дава ценни насоки на бъдещите професионални музиканти.

 

 

Луиза Селло е преподавател по флейта в Консерваторията в Триест (Италия) и гост-професор в Университетите във Виена и Грац (Австрия). Тя води майсторски класове в университетите в Кьолн / Aахен, Москва, Мадрид, Маями, Пекин, Шанхай и Буенос Айрес.  Преди дни Нов български университет бе домакин на семинар „Изпълнителска интерпретация на произведенията за флейта“, част от Форум „Семинари и концерти“, в който тя взе активно участие. Световноизвестната италианка бе водещ на събитието. Тя сподели знанията си със студентите, желаещи да се докоснат до опита й и да почерпят от знанията й. Привлече вниманието им с интересни факти от историята на музиката, с които подкрепи избора си на похвати при интерпретацията на музикалните произведения.

 

Луиза Селло заинтригува студентите в Нов български университет с разкази за разнообразните дейности, с които неуморно се занимава. Тя сподели, че стремежът към развитие и усъвършенстване е водещ за твореца, който не познава ограничения в мисленето и креативността си. Затова не е изненада, че освен музика, Луиза Селло изучава също чужди езици, международни комуникации както и модерна литература. Публикува редица есета за връзката между музиката и литературата и е носител на няколко награди за поезия. Работата й е свързана със звукозаписната компания „Страдивариус“ и с Beijjing Honhchen Millennium & Art (Китай). 

 

Всички тези разностранни на пръв поглед знания тя умело преплете в изказването си пред студентите от Нов български университет по време на семинара „Изпълнителска интерпретация на произведения за флейта“. Голяма част от обучаемите присъстваха на концерта в НДК, чиято програма бе съсредоточена около произведения от  Моцарт и Бишоф.

 

Диригент на концерта бе Джанкарло де Лоренцо. Световноизвестният музикант е завършил образованието си в Консерваторията в град Бреша, където учи орган, композиция и дирижиране. От 1992 г. е главен диригент на оркестър Vox Aurae – Бреша, а през 2003 г. е назначен на поста артистичен директор и главен диригент на Театро Олимпико във Виченца – пост, който заема до декември 2011 г. С този оркестър през годините изнася многобройни концерти в Италия и чужбина. Освен това дирижира много други италиански и чуждестранни оркестри, сред които Orchestra Filarmonica Italiana, Orchestra Sinfonica do Teatro Nacional de Brasília; симфоничните оркестри в Майнц, Магдебург, Киев, Санкт Петербург, Торино, Ню Джърси, Мексико, Лисабон, Торонто, Истанбул, Белград и др. От 1 януари 2015 г. е назначен за артистичен и музикален директор на Симфоничния оркестър на Сан Ремо. 

 

Гостите на виртуозната съвместна дейност на световноизвестните творци и Камерата Орфика на НБУ имаха възможността да присъстват на интервю-разговор с участниците. Преди концерта публиката успя да научи завладяващи факти от процеса по организацията и подготовката на грандиозното събитие, както и любопитни подробности относно цялата творческа дейност на музикантите.

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"

Снимки: "Уебстудио"