facebook

Новини

11_678x410_crop_478b24840a 5_678x410_crop_478b24840a 6_678x410_crop_478b24840a 4_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a
18.11.2016 13:26
Новини

В галерия УниАрт се проведе тържествен ритуал по валидиране на юбилейни марки и винетки с печат

Елемент от богатата програма посветена на 200 – годишнината от рождението на първия български художник с академично образование - Димитър Добрович

На 17. ноември (четвъртък) г-н Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД, бе гост на Нов български университет. Заедно с д-р Анжела Данева, директор на център „Българо-европейски културни диалози“ в Нов български университет той участва в тържествен ритуал по валидиране на две юбилейни марки и винетки с печат, посветени на Димитър Добрович. Инициативата е част от богата програма, включваща подготовката и реализирането на многобройни прояви, в чест на 200-годишнината от рождението на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович, която Нов български университет инициира. Събитията започнаха още в началото на тази година и ще продължат до края й. Сред присъстващите в галерия УниАрт бе и доц. д-р Ружа Маринска, една от основните фигури в проекта, чиято книга „Романтикът Димитър Добрович” (издание на НБУ) с най-новите изследвания за живота и творчеството на художника, направени от екипа на Център „Българо-европейски културни диалози” (БЕКД) в България, Гърция и Италия, предизвика огромен интерес.

Нов български университет е един основният организатор на провелите се вече инициативи по повод 200-годишнината от рождението на художника. Те включват издаването на Юбилеен календар, открита лекция на доц. д-р Ружа Маринска, участие на преподаватели от Университета в беседи заедно с учени от България и Гърция, изложба в залите на Националната галерия, изложбено пространство „Двореца“, представяне на филма „Пътят на Добрович” – документален разказ за художника на Теодор Караколев, студент в програма „Изкуствознание” на НБУ. Също така и международна конференция на тема „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) - живот и творчество", докладите от която ще бъдат публикувани в двуезичен сборник. Нов български университет бе неин домакин и като такъв приветства участниците от България, Гърция, Черна гора и Кипър на 16. и 17. ноември. Конференцията бе фокусирана върху няколко основни теми - „Историографски дискурси – факти, процеси, явления, личности“, „Художествен живот в Европа и на Балканите през XIX век – академии, художествено образование, културни диалози“; „Изкуството на Димитър Добрович (1816-1905)“; „Изкуството и влиянието на техническите постижения на епохата върху неговото развитие – фокус върху фотографията“.


 

Д-р Анжела Данева приветства присъстващите на церемонията в галерия УниАрт и сподели гордостта си от участието в реализирането на кауза с национално значение. Изрази задоволството от преодолените препятствия и нестихващия ентусиазъм на целия екип, посветил време и усилия на възраждането на легендарния образ на Димитър Добрович, който сам по себе си е необятна вселена. Тя благодари за подкрепата на Нов български университет и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и заяви готовност за последващи съвместни прояви.

Г-н Дънешки не скри въодушевлението си от факта, че темата „Художници“ е широко застъпена в българското марково издание и е обект на засилен интерес от страна на ценителите на изкуството. Той поздрави екипа на Нов български университет, работил усилено по подготовката и реализирането на мащабната празнична програма, която е под патронажа на Министерството на културата на Република България и се провежда под наслов „Никой не може да спре 2016 – годината на Димитър Добрович“.

Дея Вълчева, творецът създал марките, също бе официален гост на събитието. С емоционалното си изказване тя сподели въодушевлението и удовлетворението, които са я съпътствали по време на работата по проекта. Определи тържествения ритуал като „малък празник“, който екипът на Нов български университет е съумял да осъществи с много труд и безграничен устрем.

Д-р Анжела Данева запозна присъстващите в галерия УниАрт почитатели на изкуството с любопитна легенда, разказваща за създаването на първите пощенски марки. Романтичният контекст на историята умело се съчета с представите за художествения свят и естетическите търсения на Димитър Добрович, които са обект на дълбинни изследвания от страна на център „Българо-европейски културни диалози”.

Официалното събитие завърши с тържествен ритуал по валидиране на юбилейните пощенски марки и винетки, които можеха да бъдат закупени от желаещите да се сдобият първи с уникалните творения.

 

Текст: отдел „Информационна дейност“

Снимки: Уебстудио на НБУ