facebook

Новини

6_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a 4_678x410_crop_478b24840a 5_678x410_crop_478b24840a
09.02.2017 14:01
Новини

В НБУ се проведе междудепартаментен семинар „Текстилът – технология, изкуство и културно наследство“

Съвместната инициатива на департаменти „Изящни изкуства“ и „Дизайн“ и Център по визуална антропология привлече интереса на студенти и гости на НБУ

На 8. февруари г-жа Елена Темелкова, докторант в департамент „Изящни изкуства“ към НБУ и директор на Художествената галерия в град Перник, бе лектор на междудепартаментен семинар „Текстилът – технология, изкуство и културно наследство. Водещ на събитието бе доц. д-р Ирена Бокова, преподавател от департамент „Антропология“, а модератор бе гл. ас. д-р Иво Попов, преподавател от департамент „Дизайн“.

 

Интересната тема и участниците в инициативата, професионалисти в три различни области, бяха причините десетки студенти да присъстват на семинара, въпреки натовареното си ежедневие по време на изпитната сесия, която в момента тече в НБУ.

 

Основната цел на организаторите на съвместното начинание е да се отправи интердисциплинарен поглед към текстила. За да бъде представена и обяснена неговата същност, са необходими гледните точки на специалисти в различни сфери. Тази равносметка е обединяващият елемент между преподавателите от трите департамента.  От страна на департаменти „Изящни изкуства“ и „Дизайн“ текстилът бе разгледан като творчество и технология, а като културно наследство и познание за общности бе анализиран от представителите на департамент „Антропология“.

 

Доц. д-р Бокова приветства многобройните желаещи да се докоснат до същността на изкуството, представено чрез тъканите. Тя не скри радостта си от традиционното провеждане на ежегодния междудепартаментен семинар и постоянно нарастващия интерес към него. Доц. Бокова сподели, че подборът на темата не е случаен, а е породен от идеята за непреходност на изкуството под формата на текстил, който сам по себе си е безценно „културно наследство“.

 

 

Семинарът започна с прожекция на антропологичен филм за процеса на тъкане в Родопите, създаден под ръководството на доц. д-р Ирена Бокова, проф. Людмил Христов, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и студентите им. Лентата запозна присъстващите с традиционните и съвременни техники и тенденции в текстила, които бяха разяснени и подкрепени след това с примери от г-жа Елена Темелкова.

 

Антропологичният филм бе определен от участниците в семинара като „спомен за миналото, поглед към бъдещето“. В лентата се преплитат историите на хора, докоснали се до красотата на текстила и творческия процес по създаването му. Хора, които открито и с носталгия споделят спомените си от детството, „изпъстрени“ с цветовете на тъканите изделия. Разказите им преливат от копнеж по възраждане на миналото и опазване на традициите, на които вдъхват живот чрез домовете си, изпълнени с ръчно изработени одеяла, килими, гоблени и много други цветни опредметени емоции. Заснетите човешки изповеди разкриват преливането на звук и допир, на пеене и тъкан, което оставя незаличими следи в съзнанието на умеещият да вникне в същността му. Тъкането е определено от тях като „прехрана за ума и тялото“, която не е избор, а е предопределена от съдбата. Сами по себе си кадрите разказват за процеса на тъкането. Естествените елементи се преплитат с уюта и топлината на дома, със спомена за традицията, с човешкото усърдие и безгранично въображение. Характерът на цветните резултати от този синтез е необхватен и многолик. Платовете предизвикват разкази, възраждащи многократно личности, а според доц. Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“, са следствие от дейността на „обикновения, необразован гений, проявил се чрез умело цветово съчетание“.

 

Лентата разкрива също хармоничните отношения между човек и природа, които се оглеждат в пъстрите тъкани. Търсенията на душата, копнежите й са изрисувани като на длан чрез използването на естествени материали, подредени въз основа на емоции и усещания.

 

Прожекцията на филма бе последвана от лекция на г-жа Елена Темелкова, която сподели познанията си относно методите за оцветяване на тъкани, историята на тъкачеството, технологията на изработване, видовете станове. Тя разказа за моменти от личния си опит в сферата на изкуството, което според нея е „отражение на вътрешното преживяване“. Г-жа Темелкова акцентира върху промените във възприятията, които са оказали влияние върху отношението на човека към този древен занаят. Практическото приложение на изделията е заменено от копнежа по красота и задоволяване на естетическите потребности. Директорът на Художествената галерия в гр. Перник определи ръчно изработените текстилни изделия като проявление на „усета, чувството за мярка и вкус на жената“, чрез които с лекота може да бъде определен социалния и възрастовия й статус.

 

Организаторите на междудепартаментния семинар са обединени от идеята, че светът на текстилната фантазия е неизчерпаем, а „темите в изкуството са вечни, само техниките са различни“.

 

Събитието завърши с многобройни въпроси от страна студентите, които използваха възможността да научат повече за детайлите и етапите в процеса по тъкане, както и за неговите исторически корени в Сливенска област, които ревностно се пазят и до днес, като се предават от поколение на поколение.

 

Доц. д-р Бокова изрази надежда, че синтезираното познание за текстила, до което се докоснаха студентите по време на семинара, ще бъде полезно за тях във всяка една дейност заради многоликия си интердисциплинарен характер. Тя напомни, че промяната в съвременната действителност и времевите граници не са пречки и не рушат постигнатото, а само го премоделират. Обликът на ръчно изработените платове, сътворени от жената, „втъкаваща послания“, се прелива с използването на иновативни форми, но „умението да се изразяваме чрез текстил е актуално и днес. Смяната на основните функции не отнема от значимостта на явлението, а му придава нови краски, които подсилват характера му“, сподели доц. д-р Бокова.

 

 

 

 

 

Текст и снимки: отдел "Информационна дейност"