facebook

Събития

1-zaglavna_678x410_crop_478b24840a
05.12.2023 18:00
Събития

Анимационен семинар „Представяне на студио Змей – работа по оригинални проекти и международни продукции“

Корпус 3, Киносалон, РТЦ


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, програма „Анимационно кино“


Водещ и модератор:
преп. Велислава Господинова

 

Гост дискутант:
Димитър Петров – арт директор и управител на Студио Змей


Участници:
преподаватели и студенти от програма „Анимационно кино“


В анимационния ни семинар този път сме поканили да ни гостуват Студио Змей, едно от най-активните български анимационни студия работещо както в сферата на оригиналната анимационна продукция, така и като копродуцент или подизпълнител в големи международни проекти.

 

 

Студио Змей (www.studiozmei.com) е анимационно студио, създадено в София през 2015 г. Една от основните му цели е да подпомага развитието на анимационната индустрия в България, като работи по големи международни проекти и прилага натрупания опит в оригиналните си проекти.

 

 

Студиото е създадено, за да осъществи проекта "Златната ябълка" - първият анимационен сериал базиран на български фолклор, който печели подкрепата на голям френски продуцент и се разработва в преговори за първи сезон.

През 2018 г. Студио Змей започва работа по първия си международен проект – „Аз, Елвис Риболди“ – анимационен сериал, копродукция между Испания и Франция, за който екипът създава повече от 90 минути анимация. Продукцията е излъчена в 130 страни по Cartoon Network и Disney Channel.

Разработката на втория оригинален проект на Студио Змей – „Мила и Марко“ – стартира през 2021 г. и е в процес на изграждане на партньорства.

 

 

През 2021г. и 2022г. студиото работи като подизпълнител на огромна международна продукция – „Вечните войни на еднорога“, режисирана от едно от най-големите имена в анимацията - Генди Тартаковски.

През юли 2022г. студиото започва анимация по нов анимационен сериал, копродукция на Студио Змей с френското студио Je Suis Bien Content и италианското студио Animato за проект, наречен „The kiddy crunchers“. През същата година Студио Змей става част от друга голяма анимационна продукция от образователен сериал – „Имало едно време… предметите” – в партньорство с голямото френско студио Samka.

Шоурийл на студиото: https://www.youtube.com/watch?v=74UoOUljRFE

Студио Змей ще бъде представено от своя управител и арт директор – Димитър Петров. Той е създател на проекта за анимационен сериал "Вихра и Златната ябълка" и основател на студиото. Преди да започне да развива идеята си за анимационен сериал, базиран на българския фолкор и традиции, Димитър получава диплома по Анимация от University of Westminster, Великобритания и работи по проекти за Cartoon Network Studios Europe като Layout Artist.

 

 

Димитър е работил като дизайнер и режисьор на свободна практика, участвал е в създаването на анимационни клипове за няколко рекламни агенции и се е занимавал както с 2D и 3D анимация, така и с графични разработки за видео игри. Като гост лектор Димитър е участвал в различни събития и обучения в областта на творческите индустрии в България и Франция, като от 2017-та година води ежегоден семинар за магистърската програма на университета EDHEC в Лил, Франция. През 2016 г. получава награда за изключителни постижения в сферата на културата от JCI България, през 2017г. влиза в селекцията „30 под 30“ на Forbes, а през 2018г. - като част от Студио Змей - специална награда в церемонията "Будител на годината". Има 2 наградени проекта от Balkan Pitching Forum, част от Международния Анимационен Фестивал в Солун за 2019 и 2020, както и награда като режисьор за най-добър епизод от сериал, от международния анимационен фестивал „Златен Кукер“, София, 2018.

От 2019г. насам Димитър е и творчески директор на Студио Змей, като отговаря за творческите планове пред студиото, работейки по мащабни международни продукции.