facebook

Събития

vizia-ratio-nbu_678x410_crop_478b24840a
31.05.2024 17:00
Събития

Case study: Фотография и невробиология

by Ratio + Ramble Rattle

Корпус 1, Аула


Каква е функцията на спомените?
Има ли обективна памет, и какви са механизмите ни на запомняне?

Каква е ролята на визуалното изкуство в осмислянето на всички тези многопластови процеси в мозъка ни?

Заповядайте на 31 май (петък) от 17:00ч в аулата на НБУ, за да изследваме заедно корените на паметта, погледнати през призмата на фотографията и невробиологията.
Владислав Лепоев (визуален артист) ще ни представи една истинска история от Перник. История, която ще преживеем повече от чисто зрително, благодарение на химика Наско Стаменов, който чрез серия от тестове ще ни покаже как споменът се “запечатва” и в останалите ни сетива. Богомил Пешев (невробиолог) пък ще ни разкрие как функцията на човешкия мозък предопределя ролята на паметта в животите ни, и в крайна сметка - защо помним това, което помним. Ще се разровим в най-фините настройки и функции на човешкия мозък – паметта, мисълта и съзнанието и ще повдигнем важни въпроси като:

 • Какво се случва, когато паметта руши?
 • Какво изграждат травматичните преживявания?
 • Кога споменът преминава във фантазия?
 • Може ли да се управлява паметта?

 

Това събитие ще се разходи по невидимата линия, която свързва науката и изкуството. Каним ви в една отворена дискусия, в която заедно да изследваме нишките на паметта през призмата на визуалното.
Идваме с повече въпроси, отколкото отговори, и се надяваме събитието да провокира и вас, колкото и нас, да търсим мултидисциплинарни подходи в разбирането на човешкото преживяване в своята цялост.

Програма:
- 17:00 - 17:10 откриване

 • 17:10 - 17:50 Влади Лепоев - презентация и прожекция
 • 17:50 - 18:00 почивка
 • 18:00 - 18:30 Богомил Пешев, Наско Стаменов - презентации;
 • 18:30 - 19:00 дискусия и Q&AБилети:
Достъпът до събитието е безплатен за всички учащи и преподаващи в НБУ. Достатъчно е да се регистрирате за присъствие от линка по-долу, за да си запазите място в залата.


За лекторите:

 • Владислав Лепоев минава през различните направления на визуалното – дизайн, типография, фотография, видео, за да стигне до точката, в която всички те се пресичат. Сред основните членове е на алтернативни фотографски групи и арт студиа в България от близкото минало. Основател е на студио, с основна дейност създаването на кавър арт за музика, филми, книги и театър за българския и чуждия пазар. Естественото му продължение се оказва снимането за филмови продукции и разширяването на портфолиото му с все по-коцептуални и цялостни визуални проекти. По настоящем се занимава с визуална антропология, видео фотография и социална фотография. Издател e на списанието “Stream of Consciousness” и директор нa Център за визуални изследвания.
 • Богомил Пешев има задълбочени интереси в областта на невробиологията на паметта. Конкретните интереси, върху които работи, са свързани с физиологичните процеси и анатомичните структури обвързани с емоционалната модулация на дълготрайната епизодична памет, патологичните изменения на паметта при афективните и други психични разтройства. Концепцията за постоянно променящата се мозъчна архитектура в унисон с постоянно променящата се среда, е основната мотивация в неговия стремеж към изследователска и преподавателска кариера. Понастоящем, Богомил работи като биолог в направлението “Поведенческа невробиология” на Институт по Невробиология на БАН. Една от големите му цели е популяризирането на невронауките в България и запознаването на масовата аудитория със значението на напредъка в тази област на биологията.
 • Наско Стаменов - Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ.

 

 

Събитието ще се проведе в Аулата на Нов български университет на 31-ви май от 17ч. Вход свободен с регистрация. Запишете се тук: https://docs.google.com/forms/d/1RQOXpFzo3app7Ua6oE-AGVRVndTtayptd4HGiU1_crg/viewform?edit_requested=true