facebook

Събития

plakat-hala_678x410_crop_478b24840a
06.04.2023 18:00
Събития

Документален филм „ХАЛА“ за проф. д-р Моника Попова

Кино салон на РТЦ на НБУ


Организатори:
департамент „Изящни изкуства“

Водещ:
г-жа Мария Ландова

Модератори:
проф. Людмил Христов
проф. Моника Попова

Участници:
проф. Моника Попова, проф. Людмил Христов, г-жа Мария Ландова, студенти, колеги, художници и др.


„Документалният филм „ХАЛА“ е за проф. Моника Попова – ярък артист, създател и основен двигател на ателие по Керамика и порцелан към департамент Изящни изкуства на НБУ.

Филмът обхваща годините 2021/2022-ра особено важни за Моника Попова в развитието й като артист и преподавател. Градивен период, в който тя осмислипостигнатото в творческия си и академичен пъти защити своята професура. Значима артистична проява в този процес на подембеше преминалата при голям успех сред ценители и професионалисти ретроспективна изложба „Вакуум“, в галерия „Райко Алексиев“. Силно време беше нейната парижка резиденция и последвалите изложби в българския културен институт в Париж, и в София.

Халата е образ от славянскатамитология - владетел на мощна, но разрушителна енергия. При Моника Попова е обратно – тя поразява със съзидателна свръхенергия, която раздава щедро. Филмът представя нейната вдъхновяващадейност, в ателието по Керамика на НБУ и смятам, че тъкмо в Университета трябва да покажем за първи път готовия филм.“

Продуцент и сценарист - Мария Ландова

Мария Ландова е едно он най-големите имена в Историята на изкуството в България. От 20 години, заедно със своя съпруг Борислав Колев, се занимават с документално кино и са реализирали десетки филми за личности с особена значимост в българската култура. Последният филм на кино къща „Прожектор“ е за Теодор Ушев.

Мария Ландова остава един от най-емблематичните директори на НХГ „Илия Петров“ и е създател на детската лятна школа към НХА.

Мария Ландова е продуцент на филма „Окото на Минотъвъра“, за Денис Попов /възпитаник на НБУ и единствения дипломиран студент в България във Визуалните изкуства/.

Тя е продуцент сценарист и режисьор  на филма „ХАЛА“.