facebook

Събития

plakat-chiprovtsi_678x410_crop_478b24840a img-2617_678x410_crop_478b24840a img-2151_678x410_crop_478b24840a img-2914_678x410_crop_478b24840a img-2868_678x410_crop_478b24840a img-2817_678x410_crop_478b24840a img-2737_678x410_crop_478b24840a img-2699_678x410_crop_478b24840a img-2575_678x410_crop_478b24840a img-2579_678x410_crop_478b24840a img-2560_678x410_crop_478b24840a img-2557_678x410_crop_478b24840a img-2538_678x410_crop_478b24840a img-2495_678x410_crop_478b24840a img-2481_678x410_crop_478b24840a
26.05.2016 08:00
Събития

Градът на бъдещето – бъдещето на града

Осми международен пътуващ университет „Място за бъдеще“

Организатори:
Нов български университет
Интердисциплинна образователна мрежа „Място за бъдеще“

Събитието е междудепартаментно и е подкрепено от департаментите  „Англицистика“, „Архитектура“, „Администрация и управление“, „Икономика“, „Масови комуникации“, „Политически науки“ и „Романистика и германистика“ на НБУ.

Включете се от 26 май до 1 юни 2016 г. в образователни приключения в Западна Стара планина, международни лекции, практика и работа в интердисциплинни екипи по проблематиката „ГРАДЪТ НА БЪДЕЩЕТО – БЪДЕЩЕТО НА ГРАДА“.

Рекламен клип

Пътуващият университет на мрежата „Място за бъдеще“ е уникално образователно събитие, което вече седма година събира в град Чипровци и региона на Западна Стара планина студенти, преподаватели и изследователи от различни сфери на знанието от България, Франция, Германия, Великобритания, Словакия и Полша, с активната подкрепа на Нов български университет и Френски институт – София. Пътуващият университет е широко интердисциплинарен: насочен е към студенти и доброволци от различни програми и специалности и от различни националности.

Желаещите да се запишат могат да го направят на адрес: place.for.future@gmail.com (Местата са ограничени :) )


Нов български университет
осигурява участието в Пътуващия университет на студенти, докторанти и преподаватели от различни департаменти, специалности, учебни дисциплини и бакалавърски и магистърски програми.


Френски културен институт-София
осигурява участието на чуждестранните преподаватели, учени, лектори, студенти и докторанти.


Гражданско сдружение „Щастливеца“ и Интердисциплинна образователна мрежа „Място за бъдеще“
са организатори и координатори вече за осма поредна година на това уникално по рода си иновативно образователно приключение.

Исторически музей Чипровци осигурява базата за провеждане на семинарите.


Сдружение „Чипровци – алтернатива и развитие“ и Община Чипровци осигуряват организацията на Пътуващия университет в град Чипровци.


Област Монтана подпомага бъдещето развитие на международната образователна инициатива в района на Западна Стара планина 1-KIZ pismeni 20151.


Тази година пътуващият ни университет „Място за бъдеще“ ще се проведе от 26 май до 1 юни. Обединяващата интердисциплинна нишка ще бъде:

„Градът на бъдещето/ бъдещето на града“

ПЪТУВАЩ УНИВЕРСИТЕТ 2016


Мястото е Западна Стара планина:

Пътуването включва посещение на Белоградчик и белоградчишките скали, Чипровския водопад, оброка на Гушовския манастир, Чипровски, Лопушански и Клисурски манастир, селата Извос, Превала, Железна и Белимел.

Нощувките и семинарите се провеждат в град Чипровци. Различни проблеми затрудняват шансовете за устойчиво развитие на „най-бедния регион в Европа“, който е същевременно един от най-богатите от към история, традиции, култура и природа в целия Европейски съюз...

Проблематиката


„ГРАДЪТ НА БЪДЕЩЕТО – БЪДЕЩЕТО НА ГРАДА“ дава възможност да предложим и да тетстваме иновативни решения за разнородни проблеми: социални, екологични, стопански, политически, градоустройствени, земеделски, технологични, етически и комуникативни. Сред тях екипът ни ще очертае проблеми като Алтернативи за трудовата заетост – зелени работни места. Отмиращи, раждащи се и възраждащи се селища и общности – Има ли шанс да се възроди едно умиращо градче? Способни ли сме да създаваме нови общности?

Ново номадство, миграция, виртуално и мобилно обитаване или нужно ли е чипровчани да живеят закрепостени в Чипровци през ХХІ век? Ще унищожим ли уникалното си нематериално културно наследство? Урбанизация и човешко достойнство, градоустройствени политики и качество на живота ни. В каква степен проблемите на града са проблеми на комуникацията? Глобалното село и връзката му с градското земеделие и с гражданите на село – възможно ли е независимото семейно стопанство? Може ли да съществува град без мостове между гражданството и политиката? Иновативното образование – ключът към бъдещето?

ИНТЕРДИСЦИПЛИННИТЕ ПРАКТИКИ ще се осъществяват в международни интердисциплинни екипи в работни групи с архитектурна и градоустройствена, социално – културна и културно-историческа, туристическа и комуникативна, екологично земеделска, иновативно стопанска и политологическа насоченост.


ПРАКТИЧЕСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ от работата на работните групи ще бъдат дарени на читалищата в района, на Историческия музей в Чипровци, на Община Чипровци и на Област Монтана.

Работният език ще бъде английски, с превод към и от български при разговори с местната общност.

Ръководител: ас.д-р Радосвета Кръстанова (НБУ и Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ)
За контакти и записване : radosvetakk@gmail.com, 0877 57 52 29.

Желаещите да участват нека ни пишат на адрес place.for.future.gmail.com или да потърсят координатора д-р Петър Канев на тел. 0988884303.


Предвиждаме интердисциплинна работа по групи, разпределени по следния начин:


А. Градско устройство – включва и демонстрация на архитектурно заснемане на църквата, училището или друга сграда в Чипровци.

Б. Местни политики.

В. Зелени дейности.

Г. Културна и социална дейност.


Ще се постараем да вплетем идеите от предишните университети в работата на групите.

През 2016 г. Пътуващият университет „Място за бъдеще" е подпомогнат от следните партньори на сдружение „Щастливеца":

Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет
Бакалавърски факултет на Нов бърлгарски университет
Факултет побазово образование на Нов български университет
Френски културен институт – София
Дом на Науките за човека към Бургундския университет в Дижон, Франция
Областна управа на област Монтана
Община Чипровци
Исторически музей Чипровци

Транспортът на участващите студенти се заплаща от организаторите и ще се осъществи с 50-местен автобус.

Разходите за нощувките на студентите, на лекторите и на чуждестранните гости се поемат от организаторите.

Организираният обяд се заплаща предварително от участниците и е на стойност 50 лева (25 евро).


Препоръчваме на участниците да носят поне 100 лева (50 евро) за лични разходи; лични документи (вкл. паспорт); обувки, подходящи за планински терен; дрехи, подходящи за дъжд и за студено време; слънцезащитен крем; спрей или друго средство срещу насекоми.


Молим вегатарианците, веганите и алергичните към специфични продукти, както и участници със специфични здравословни особености да ни предупредят за нуждите си предварително.


Екипът на пътуващия университет включва учени и преподаватели от следните образователни и научни институции:

Университет „Пиер Мендес-Франс“ (Гренобъл)
Университет на Бургундия и Университет „Монтескьо IV“ (Бордо), Франция
Университет „Матей Бел в Банска Бистрица“, Словкия
Ягелонски университет в Краков, Полша
Нов български университет
Университет по библиотекознание и информационни технологии
Институт за изследване на обществата и знанието при БАН
Дом на науките за човека, Дижон, Франция
както и експерти от бизнеса и НПО, представители на местната общност и ярки личности с незаменим практически опит.


Участието в това образователно събитие позволява на студенти и доброволци:

да работят в продължение на седмица в международен екип със свои единомишленици от различни европейски университети;
да участват в дискусии по актуални теми на съвременността (устойчиво регионално развитие, градове в преход, нови общности, нови форми на гражданско участие, нови социални и културни практики);
да черпят знания и опит от утвърдени учени, млади изследователи, експерти от различни сфери и авторитети на местната общност;
да се запознаят с уникалното природно и културно наследство на региона на Западна Стара планина;
да преживеят вдъхновяващи чувства и приключения, да създадат междучовешки връзки, нови приятелства и междукултурно общуване, което носи радост и надежда;
да натрупат опит за съвместна работа в интердисциплинни екипи, умения за диалогичност, взаимно обогатяване и общностна солидарност.
да участват в разработването на практическа задача, която да остане в полза за бъдещото развитие на региона и на собственото им личностно израстване.