facebook

Събития

hamlet-sypytstvashti-shteti-sledata-fb_678x410_crop_478b24840a
29.05.2024 19:00
Събития

„Хамлет. Съпътстващи щети“ по пиесата „Хамлет“ на Уилям Шекспир

Представлението е част от Международен фестивал ”Следата „Шекспир“ - образование и бъдеще“ на Нов български университет.

Университетски театър


Организатор:
Университетски театър


Режисьор:
Кели Хънтър*

Участват:
Наташа Хауърд и Джошуа Уелч

Премиерата на „Хамлет. Съпътстващи щети“ се състои в Riverside Studios, Лондон, през февруари 2024 г. В него участват Наташа Хауърд и Джошуа Уелч, които вдъхват живот на сложната, остра и мъчителна, но и емоционално хипнотична и дълбоко човешка връзка между Офелия и Хамлет. Спектакълът е базиран на трагедията на Шекспир, адаптирана от Кели Хънтър специално за тази мощна, завладяваща постановка.

*Кели Хънтър, член на Ордена на Британската империя (MBE), работи с The Royal Shakespeare Company и The National Theatre. През 2002 г. тя основава собствена театрална трупа, Touchstone Shakespeare Theatre, и се фокусира върху работата с деца, които поради различни причини не могат да посещават театрални постановки. В резултат на това е разработен и методът „Hunter Heartbeat Method“. Той използва мощния потенциал на езика на Уилям Шекспир и специални терапевтични игри за преодоляване на нарушенията в общуванетопри деца с аутизъм, включително невербални деца. Методиката е описана в книгата „Shakespeare’s Heartbeat: Драматични игри за деца с аутизъм“ (2014). Изследователският проект, проведен в Университета в Охайо (САЩ), доказа научно ефективността на методологията. Прилагането ? подобрява у хора с разстройства от аутистичния спектър социалното взаимодействие, разбирането на прагматиката в езика, езиковите умения и уменията за разпознаване на емоциите.

Билети:

  •  онлайн
  •  на място преди представлението