facebook

Събития

web-izlojba_678x410_crop_478b24840a
27.09.2023 11:30
Събития

Изложба „Студентски фотографски конкурс на НБУ“ Есен 23/24

Корпус 1, Алея пред Аула


Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“,
програма „Фотография и видеография “ и УПИЗ Лаборатория по фотография


Водещи и модератори:
доц. д-р Енчо Найденов,
гл. ас. д-р Ангел Коцев


Участници:
студенти от различни специалности в НБУ


Като част от инициативата „Фотографска работилница“ ежегодно се организира:

- „Студентски фотографски конкурс на НБУ“ - за учащи в НБУ студенти в три категории – художествена фотография, портретна фотография и репортаж. Вече трета година конкурса се радват на голям интерес от страна на студентите. Негова цел е да се превърне в общо университетско събитие, в което са поканени да участват всички студенти от НБУ

Провеждането на конкурса дава възможности за израждане на творческа среда и конкуренция между студентите нужни за реализирането на творческия потенциал във всеки творец. Творческото проявление във фотографската снимка, създадена от съвременния млад човек, показва неговото отношение към това което го заобикаля и това което е в него - социална среда, фантазии и духовни усещания. Създаването на конкурсите дава една медия за изказ на тези творчески стремежи, дава възможност за социална активност, за усъвършенстване и утвърждаване на авторския изказ на младия творец.

 

 

 

 

Финалната селекция, определена от жури, включва 22 бр. представителни творби, които се представят в изложбата.

Съставът на журито е:

- проф. д-р Васил Гарнизов

- доц. д-р Енчо Найденов

- гл. ас. д-р Ангел Коцев

- гл. ас. д-р Лиляна Караджова

- Дилян Марков – изявен професионалист в областта на рекламна и комерсиална фотография.

„Фотографска работилница“ е събитие свързано с представяне на интересни обучителни теми и изложби от света на визуалните изкуства – фотография и видеография. Темите ще покриват тенденции от всички направления, комерсиални и артистични. Основна комуникационна формата на събитието ще са семинари и работилници по предварително подбрани и одобрени теми. Лектори ще са утвърдени професионалисти в областта на фотографията и други визуални изкуства както и преподаватели от НБУ в тези дисциплини. Във „Фотографска работилница“ не се представят само събития за натрупване на умения, но и такива, които представят фотографският талант на студентите от НБУ.  Неразделна част от инициативата са конкурсите „Студентски фотографски конкурс“ и конкурса „Дебют“. Те завършват с представителни изложби на територията на НБУ и извън него.