facebook

Събития

zankov-web_678x410_crop_478b24840a
01.05.2024 18:00
Събития

Изложба „ТРЕНИРОВКИ“

Галерия за съвременно изкуство HOSTGALLERY

Откриване:

01 май (сряда) от 18:00 до 20:30 ч., проф. Боян Манчев д.н.Венцислав Занков

ТРЕНИРОВКИ

„Изходи:- упражнения 2024“

САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА

от 01.05 – до 31.05.2024 г.

HOSTGALLERY, София

 

 

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на „Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ“ и със съдействието на Петър Петров - компютърна обработка и 3D печат,  както и на Фондация за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ.

 

 

Неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса в и/или като коментар на „социалното”, е най-новата самостоятелна изложба на автора.

„Изходи:- упражнения 2024“ предлагат един път, по който един скулптор е използвал дигитални технологи в свободното си време и се състои от две части – изследователски и творчески етап, и реализация на търсенията, селектирани и показани като художествена изложба.

Експозицията се опира на възможностите на цифровизацията за нестандартно създаване на произведения на изкуството – двуизмерни и триизмерни, като съдържа две серии творби; един дигитален автопортрет от 100 образа и една компютърна визуализация – анимация във видео и фото-формат на структури на тема „Някъде в пустинята на Катар“.

 

Серията „Упражнения за лява ръка“ съдържа дигитална фотография без обектив – 22 движения времево отразени като статичен образ. 22 времеви записа, като абстрактна графика.

Серията „Упражнения за дясна ръка“ показва обемни 3D проекти за водопади и архитектурни/скулптурни обекти за публично или открито пространство, изразяващи се в 3D принт на 10 запечатани мимолетни жеста, създаващи хаос, който през дигиталните технологии се преобразува в пластичен конструкт и обект, способен в променен мащаб активно да присъства в градска среда или в пустиня.

В изложбата е включен и непоказван автопортрет, наречен „100 пъти“ (от 2013 г.), който представя единичен дигитален образ на Занков събран от 100 дни.
Наслагване на моменти в образ, който материализира като обобщава и събира изминато време (в случая 100 дни) в едно цяло, в което спецификата на момента се претопява в общата тенденция и състояние на обработения период време.
Показва се конкретния резултат, който може да се тълкува като автопортрет на сто дни лицето на Венцислав Занков или като портрет на 100 дни време. 

Венцислав Занков „100 пъти“, 2024 – дигитален автопортрет, 100 дни, 100x80 cm

 

 

В изложбеното пространство зрителят може да се потопи във видео-тур (обиколка) на проектните структури, както и в 360 градусова видео-панорама с творбата Някъде в пустинята в Катар - компютърна анимация, видео и фото- визуализация на група от 10 монументални структури за проект за пустинята в Катар.

 

Изложбата на Венцислав Занков предполага и предпоставя интерес към използване на дигиталните технологии и тяхното експериментално, нестандартно, простичко, творческо и изследователско интерпретиране в областта на визуалните изкуства.

 

Като записи на времето Проектът касае взаимоотношението между физическото движение като човешки жест, създаващ и ритъм и хаос, и неговото материализиране в образ и в обект чрез дигиталните технологии във физическа и/или симулирана реалност.
И
зследва една от възможностите да се кондензира време като се запечата в единен пластичен образ, при който психологическото въздействие като краен резултат няма нищо общо с прихванатите отделни емоционални състояния. – споделя Занков.

 

Очакваме ви на 1-ви май от 18:00 ч. в присъствието на автора с откриване от Проф. Боян Манчев д.н., в HOSTGALLERY на адрес: бул. „И. Е. Гешов“ 102 (вътр. вход), София.

Изложбата „ТРЕНИРОВКИ“ на Венцислав Занков продължава до 30 май 2024 г.

За повече информация може да посетите сайта на галерията: www.host.gallery

 

Илюстративен материал 

 

 

 

От серията „Упражнения за лява ръка“

 

 

 

 

От серията„Упражнения за дясна ръка“

 

 

 

 

 

Стопкадър от видеотур „Някъде в пустинята в Катар„