facebook

Събития

fb-subitie-viki-almazidu-17-06_678x410_crop_478b24840a
17.06.2024 16:00
Събития

Майсторски клас на Вики Алмазиду

Музиката на Джордж Гершуин и Коул Портър

Прослушване: 17 юни – 16:00 часа – Нов български университет
Корпус 1, камерна зала „Проф. Милчо Левиев“ (зала 506)
зали 503 и 505
28 – 30 юни 2024 г. – генерални репетиции в УТ
Заключителен концерт: 01 юли – 19:00 часа – Българско национално радио, Първо студио


За поредна година Нов български университет организира майсторски клас на Вики Алмазиду, който ще се проведе в периода 18 – 30 юни в НБУ и ще завърши с концерт-спектакъл на 01 юли от 19:00 часа в Първо студио на БНР.

Като продължение на Лятната музикална академия, създадена и водена дълги години от проф. Милчо Левиев в Нов български университет, тази година майсторският клас ще се бъде посветен на едни от най-ярките американски песенни композитори – Джордж Гершуин и Коул Портър.

Освен Вики Алмазиду, с участниците в майсторския клас ще работи и пианистът, композитор и диригент на Биг бенда на Българското национално радио – Антони Дончев, чиито лекции ще бъдат обединени под надслов „Нестандартно за джаз стандартите“.

Вики Алмазиду е вокален феномен на Балканите. Получила своето музикално образование в Държавната музикална академия в София, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и  Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив. Kато дъщеря на гръцки емигранти у нея се свързват колоритите на българското и гръцкото музикално изкуство. Джазът, който трудно мислим без импровизацията, развива у Вики усет и вкус към синкретизъм. Изключителната ѝ топлота и отдаденост съвсем естествено я довеждат до преподаването.

 

Вики Алмазиду създава първия клас по джаз пеене в Гърция  преди 35 години към „Съвременна консерватория“ в Солун. В житейски и професионален план от 2002 Вики се свързва със световноизвестния български джазмен Милчо Левиев. Плод на тяхната връзка са фестивали, концерти, албуми и майсторски класове.

 

С името на Антони Дончев са свързани голяма част от престижните изяви на българския джаз през последните години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart – Белгия през 1985 г. Година по-късно, в Леверкузен, Германия, „Акустична версия“ е удостоена с най-престижната награда на европейския джаз – международното жури, водено от Йоахим-Ернст Берендт и Павел Бродовски присъжда Голямата награда на Европейската джаз федерация на Антони Дончев и Христо Йоцов, и ги обявява за “Young European Jazz Artists '86”. Следва изключително плодотворен период, в който Антони Дончев заедно с „Акустична версия"“ жъне успехи по световните сцени и реномирани джаз фестивали: Ost-West в Нюрнберг, Jazz Jamboree във Варшава, Jazz Jatra в Бомбай, Загреб, Хановер, Прага, Рьормонд, Москва, Истанбул, Тбилиси, Солун и др.

 

Успоредно с дейността си с „Акустична версия“, Антони Дончев осъществява проекти с различни световноизвестни музиканти (Joe Lovano, Kurt Elling, George Garzone, Kenny Wheeler, Tom Harrell, Tomasz Stanko, Jerry Bergonzi, Conrad Herwig, Tommy Smith, Vladimir Tarasov, Petras Vysniauskas, Stephane Belmondo, Reiner Winterschladen, Eric Vloeimans, Lars Danielsson, Glen Moore, Christof Lauer, Benjamin Schmid, Georg Breinschmid, NDR Big Band и др.), гастролира като соло пианист, представя премиери на концерти за пиано, създадени специално за него и записани съвместно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, композира филмова и театрална музика. Издава компакт албуми за BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и др.

 

Носител е на редица награди за театрална и филмова музика. Диригент на Биг Бенда на Българското национално радио от 2010 г. Председател на УС на Българска музикална асоциация от създаването ѝ до 2018 г. Преподавател по пиано в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на 21 век, и който без проблеми може да съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.