facebook

Събития

konference-web_678x410_crop_478b24840a
12.06.2024 09:00
Събития

Международна конференция „Безправие на ЛБГТИК+ хората“

Корпус 1, зала 310


Организатори:
Департаменти „Право“ и „Политически науки“ на Нов български университет и ЛГБТ организация „Действие“


Модератори:
доц. д-р Деяна Марчева
доц. д-р Евелина Стайкова
адв. Деница Любенова
От 2016 г. с общоуниверситетския семинар „Права на човека“ Нов български университет се утвърждава като партньор на правозащитните организации в България и академичен форум за обсъждане на сериозните проблеми в защитата на човешките права. По инициатива на ЛГБТ организация „Действие“ се провежда двудневна международна научно-практическа конференция на 11 и 12 юни 2024 г., като първият ден ще се проведе в Дома на Европа, а втория ден – в Нов български университет.  

Фокусът на конференцията на 11 юни 2024 г. ще бъде върху проблемите около неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека и на Съда на ЕС по дела, по дела, свързани със сексуалната ориентация и/или полова идентичност и/или изразяването на пола. А фокусът на 12 юни 2024 г. ще бъде академичен, като в научен контекст ще се обсъжда безправието на ЛГБТИК+ хората в ЕС.

Липсата на правен статут води след себе си неизброимо безправие. Затова и отказът на държавата да признае правен статут на еднополовите двойки и на транссексуалните лица не е просто неравно третиране с останалите от гледна точка на правото на личен и семеен живот, а е обезправяване на ЛГБТИК+ хората.

Организаторите на конференцията обединяват усилия за структуриране на проблемите с обезправяването на ЛГБТИК+ хората в България, само част от които е неизпълнението на решенията на ЕСПЧ и СЕС. В дискусии с различни акценти не само ще бъдат назовани очевидните задължения на българската държава в рамките на Европейския съюз и Съвета на Европа, но и ще бъде запълнена липсата на критичен юридически дискурс по отношение на българската съдебна практика, а също и пълната липса на видими академични изследвания по тази проблематика. 
 
В рамките на конференцията ще бъде представен и обсъден интердисцилинарният научно-изследователския проект по темата на дългогодишните организатори на Общоуниверситетския семинар "Права на човека" в НБУ - доц.д-р Деяна Марчева и доц. д-р Евелина Стайкова.

 

Прикачени файлове