facebook

Събития

ipad-grafichen-dizayn_678x410_crop_478b24840a
07.06.2023 10:00
Събития

Онлайн семинар „Дизайн на герои за печатни издания – комикс и графична новела“

Събитието е част от програмата на „Дни на отворени врати в НБУ“ (06-09.06.2023)

Онлайн
Meeting ID: 875 1685 7314


Организатор:
департамент „Изящни изкуства“


Водещ:
доц. д-р Калина Христова


Семинарът разглежда спецификата на изграждане на герои за комикст и графична новела, както и различни аспекти в работата на комикс артиста.

 

Участниците в семинара ще се научат как се пресъздава динамиката на движението, реалистичните изражения на лицето и експресивния език на тялото и жестовете. Ще разберат  за значението при изобразяването на детайлите на облеклото и характерните аксесоари (въоръжение или амулети).

 

В семинара ще се дискутира използването на традиционни средства, компютърна или комбинация от стандартни и дигитални техники за реализиране конкретния проект - комикс или графична новела.


Доц. д-р Калина Христова е художник, график, илюстратор и дългогодишен преподавател в Нов български университет, ръководител на департамент „Изящни изкуства” от 2020 г.

 

Калина Христова има разнородни търсения, както в областта на графиката, така и в акрилната живописна техника. Разпознаваем автор е на портретни графични рисунки, цветна графика и илюстрация. Като активен творец и преподавател за нея изкуството е форма на общуване не само по време на лекции в университетска среда, но и в обществени дейности и кампании, в които тя често взима участие. Работи по социални кампании, осъществени съвместно с държавни институции и представители на бизнеса, както и в кампании, свързани с трафика на хора и донорството, имащи за цел да привлекат вниманието на обществото чрез визуалния език и комуникация.