Събития

jerma-1_678x410_crop_478b24840a jerma-2_678x410_crop_478b24840a
08.03.2021 19:00
Събития

Онлайн спектакъл „Йерма“ от Фредерико Гарсия Лорка

Онлайн


Организатори:
департамент „Театър“,
Университетски театър

Превод:
Лъчезар Мишев

Постановка:
Николай Младенов

Хореография:
Петя Попова

Сценография и костюми:
Георги Батилов

Видео:
Смилен Савов

Музика:
Георги Арнаудов

Аудио обработка:
Боян Христов

Участват:
Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов

Сюжетът на представлението ни отвежда в онези години на миналия век, когато родителите все още имат последната дума, за кого да се венчаят децата им. Йерма, омъжена по волята на баща си, приема покорно бремето да прекара живота си с мъж, когото не обича, в името на това детето ѝ да осъществи нейните копнежи и неизживяни дни. Липсата на споделена любов с мъжа си и невъзможността да има дългоочакваната рожба предизвикват Йерма да се изправи пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия. Йерма, разкъсвана от противоречия, се озовава в жестока битка срещу живите човешки трепети. Героите разголват човешката си същност както чрез преодоляване на външните прегради на консервативното общество, така и чрез преживяването на остри вътрешни конфликти.

Желанието за постигане на абсолютното лично щастие и житейска реализация, въпреки канона на обществото, е основната линия на конфликта в спектакъла.

Спектакълът е смесица между живо актьорско присъствие и видео образи провокирани от сюрреалистичната естетика от началото на миналия век.

 

За режисьора:

С премиерата на „Йерма“ режисьорът Николай Младенов умело завършва трилогията на най-популярните пиеси от Ф. Г. Лорка. През 2011 г. поставя „Домът на Бернарда Алба“, през 2012 г. „Кървава сватба“. Спектаклите се осъществяват с подкрепата на Институт „Сервантес“ и Международен фестивал на младите в изкуството „Via Pontica” – гр. Балчик. През 2013 г. към проекта се присъединява и Университетски театър на НБУ.

Търсенията на младия режисьор са в областта на съвременните сценични практики. Спектаклите му са изградени на основата на синтеза между мултимедия, хореография и невербално изразяване на актьорите, класически актьорски техники, музика на живо, всичко това представено в алтернативни или неспецифични театрални пространства.

 

От автора:

Из интервю на Федерико Гарсия Лорка

Въпрос: … Кой е „твоя ден”, как протича работата ти, кои свои произведения предпочиташ?

Отговор: Всеки ден в живота ми е различен. Работя доста. Пиша много бавно. Обмислям една театрална творба в продължение на три-четири години и след това я написвам за петнайсет дни. Три години ми бяха нужни за „Йерма“. Творбите ми са плод на действителността. Реални са образите на героите, а темата на всяка една творба е напълно достоверна. Започвам с бележки, с наблюдения от самия живот, понякога дори ме впечатляват истории от вестника. После размишлявам върху сюжета. Размишлявам дълго, непрестанно, задълбочено.

Не мога да кажа, че предпочитам някоя от вече представените творби. Влюбен съм в тези, които още не съм написал.

 

По случай 8-ми март може да гледате спектакъла "Йерма". Преди началото на онлайн излъчването ще видите интервю свързано с инвитро кампаниите, които са се осъществили благодарение на спектакъла! Може гледате спектакъла онлайн напълно безплатно, но при желание и любов към творчеството - имате възможност да подкрепите „Театрална совалка 2021 - станция „Твоят дом”” с билет за подкрепа на стойност 3, 5, 10, 15 или 20 лева.