facebook

Събития

shte-bude-strahotno_678x410_crop_478b24840a
20.02.2024 18:00
Събития

Представяне на книгата ,,Ще бъде страхотно“ на Йосеба Сарионандия, изд. Пламар, 2023

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“


Организатори:
Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“


Участници:
Мария Пачкова (преводач на книгата), Пламен Димитров.

 

Братоубийствената война е впримчила живота на големи и малки в сърцето Калапорту. Никой не може да ѝ се изплъзне. Но детските очи съзират идването на цирк „Кроне” - той ще пристигне с цял влак, а в него лъвове, маймуни, палячовци, гълтачи на саби, продавачи на цветни балони. Ще пристигне много скоро и ще бъде страхотно!

Йосеба Сарионандия (р. 1958) е един от баските писатели с най-голямо литературно и политическо влияние в Страната на баските. Първата му издадена книга, поетическият сборник "Izuen gordele- kuetan barrena" („През скривалищата на страха“) се радва на голям успех и силно въздейства на мнозина млади писатели.

През ноември 1980 г. Сарионандия е арестуван и обвинен, че членува във въоръжената сепаратистка организация ЕТА. През същата година получава три литературни награди. По време на престоя си в затвора продължава да пише и се превръща в незаобиколимо присъствие в културния живот; от 1991 е член на Академията па баския език.

През юли 1985 г избягва от Мартутене, скрит в тонколона, след концерт в затвора на певеца Иманол Ларсабал. Години наред продължава да публикува без да е известно местонахождението му, дори когато през 2011 получава голямата награда „Еускади“ за литература. През 2016 се появява публично в Хавана, Куба, където се е установил преди време, а през 2021 се завръща в родното си място.