facebook

Събития

2_678x410_crop_478b24840a
24.11.2016 18:00
Събития

Прожекция на филма „Прошка“ и дискусия на тема: „Има ли историческа справедливост?“

Корпус 1, Аула

Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
Киноклуб НБУ

Водещи:
проф. д-р Людмил Христов,
доц. д-р Светла Христова

Участници:
студенти и преподаватели от департаменти: „Кино, реклама и шоубизнес“, „История“, „Политически науки“, „Нова българистика“

Държава: България

Година: 2016

Времетраене: 50 минути

Режисьор: Ваня Жекова

Сценаристи: Ваня Жекова и Стефан Чернев

Филмът разказва историята на Жеко Стоянов и неговото семейство, които са репресирани от органите на Държавна сигурност. Още като ученик младежът е привикван многократно в милицията, после е изтезаван в затвора, осъден е на смърт, а майката и детето са подложени на непрестанен психически тормоз.

Благодарение на политическата амнистия през 1964 г. Жеко е помилван. Десетилетия по-късно, дъщеря му Ваня Жекова, като член на Комисията по досиетата, чиято дейност е да проверява за принадлежност към бившите тайни служби, се натъква на името на баща си...

Хиляди семейства по онова време имат подобна съдба и травмите от тоталитарния режим и до днес остават нерешени, затова „Прошка“ се опитва да осветли тези проблеми.

Досега филмът „Прошка“ е получил следните признания:

LA Cinema Festival of Hollywood – Best Short Documentary
ARFF Berlin – Globe Award
MFF - Official Selection
LA Cinefest – Semi-Finalist

За екипа:

Ваня Жекова е писател, сценарист и режисьор. Автор е на документалния филм „Горяните (Бунтът в Сливенско)“, 1998 г., сценарист и продуцент е на „Катарзис“, 2000 г. През 2012 г. издателство „Сиела“ публикува книгата й „Откровено за Айфеловата кула“. В момента е член на Комисията по досиетата.

Стефан Чернев е завършил магистърска степен по кино и телевизионна режисура в НБУ, режисьор и монтажист на игрални, късометражни и документални филми, както и на музикални клипове и реклами. Носител е на „Златна роза“ и наградата „Джеймисън“ (онлайн) за късометражния си филм „Парче от дъгата“.