facebook

Събития

207266a2a4d1193bbc2ea57214969d50_678x410_crop_478b24840a
10.05.2023 13:00
Събития

Публична лекция „2023 – Световна година на откривателя на микроорганизмите Антони ван Льовенхук. Приятелството между Льовенхук и Вермеер.“

Корпус 1, зала 407Организатор:
Направление Биологически науки, департамент „Природни науки“, НБУ


Лектор:
доц. д-р Галина Сачанска


Модератор:
доц. д-р Николай ПетровУчастници:
Студенти и преподаватели от департамент „Природни науки“. Лекцията е отворена за всички желаещи.През 2023 г. се навършват 300 години от смъртта на откривателя на микроорганизмите, холандеца Антони ван Льовенхук. Огромният принос на Льовенхук към науката се изразява не само в първооткривателството на бактериите, но и в първото описание на червени кръвни клетки и сперматозоиди. Той е конструирал саморъчно над 400 микроскопа, с които е наблюдавал своите обекти. Колосалните научни постижения на търговеца на платове се дължат на страстта му към неговото хоби – полирането на лещи, които той очевидно е подготвял и усъвършенствал, за да ги приложи в направата на очила. Льовенхук е бил дописен член на Лондонското кралско дружество и е изпратил до него повече от 400 доклада за своята научна работа.

Малко известен е фактът, че Льовенхук е бил близък приятел със своя съгражданин от Делфт и световноизвестен художник Йоханес Вермеер. Счита се, че Льовенхук е послужил за модел на картините „Астрономът“ (Париж, Лувър) и „Географът“ (Художествен институт „Щедел“, Франкфурт на Майн).


Доц. д-р Галина Сачанска е ръководител департамент „Природни науки“ с научна експертиза по молекулярна микробиология, микробиология на околната среда и микробиология на храните. Защитила е докторска дисертация върху молекулярен анализ на микроорганизмите в замърсени с тежки метали местообитания.