facebook

Събития

z-boyadjiev_678x410_crop_478b24840a
11.12.2023 16:20
Събития

Публични лекции за художника Златю Бояджиев

11 декември 2023 г., понеделник, 16.20 ч., галерия УниАрт, НБУ
Онлайн

13 декември 2023 г., сряда, 16.20 ч., галерия УниАрт, НБУ
Онлайн

17 декември 2023 г., неделя, 14.00 ч., Национална галерия – Дворецът

Заявки за онлайн участие и получаване на парола – на мейл r.gicheva@nbu.bg


Организатори:
Център Българо-европейски културни диалози
Галерия УниАртЛектор:
гл. ас. д-р Росица Гичева


Модератор:
Надежда Янакиева

Участници:
студенти, преподаватели, любители на изкуството на художникаЛекциите ще представят пораженията от инсулта върху невро-психичните функции на художника, как пораженията се отразяват на работата на двете мозъчни хемисфери и как художникът успява да ги компенсира.

Ще бъде направено сравнение и анализ на стила, техниките, колорита и други елементи на живописното изпълнение в творбите от двата периода в творчеството на Златю Бояджиев. Сравнителният анализ ще бъде основание да се направят заключения в кои елементи на художническата работа участва дясната и в кои – лявата мозъчна хемисфера.

Ще бъде проведен семинар в залите на Националната галерия, където е разположена изложбата „Послания“, посветена на 120-тата годишнина от рождението на Златю Бояджиев.

 

гл. ас. д-р Росица Гичева, програма „Изкуствознание и артмениджмънт“;

От 2015 година д-р Росица Гичева Меймари, секция „Изкуствознание и история на културата“, бакалавърска програма „Изкуствознание и артмениджмънт“, магистърска програма „Сравнително изкуствознание“

Изследователският интерес и научните публикации на д-р Гичева в областта на невро-психологията на изобразителното изкуство датират от 2015 г., когато е публикувано първото ѝ изследване по темата, което е именно за творчеството на Златю Бояджиев.
Изображение: PalitraStyle.com