facebook

Събития

tvorchesko-pisane_678x410_crop_478b24840a
19.06.2024 16:30
Събития

Сбирка на Клуб по творческо писане: „Литературно четене и представяне на антологията „Писателите на университета“ със съставител Морис Фадел, първа книга от поредица „Архив на съвременната българска литература“

Център за книгата, Книжарница

 

Организатори:
Център за книгата и департамент „Нова българистика “

Водещи:
проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. д-р Йордан Ефтимов

 

Книгата представя произведения на 14 автори, които трайно са свързали професионалния си живот с Нов български университет. Някои от тях са утвърдени поети и белетристи, превеждани в чужбина, носители на престижни награди. Други сега започват да изграждат своето присъствие в литературната публичност. Част от авторите работят като преподаватели, а други са служители в администрацията на НБУ. Сборникът индиректно демонстрира как университетът започва да участва във формирането на литературата. Към изграждането и оценката за текстовете на писателя се присъединява университетското знание. Литературата съвсем буквално се събира с университета.  С тази книга се поставя началото на новата издателска поредица „Архив на съвременната литература“.

 

Поредицата „Архив на съвременната литература“ включва авторски книги, антологии и колективни сборници с художествени произведения, критически текстове и литературноисторически изследвания, създадени след 1990 г. Поредицата представя резултатите от научноизследователската програма „Съвременната българска литература: след 1990 година“, водена от екип на департамент „Нова българистика“ на НБУ, която свързва в обща диахронна проекция българската литература от ХХ и ХХІ в. – в нейната прекъсваемост от проблемни зевове и времеви прагове, но и в нейната цялост и изпълненост с творби, автори и събития. Една история на съвременната литература в действие.