facebook

Събития

healthy-week-web-1_678x410_crop_478b24840a
03.04.2023 09:40
Събития

Седмицата на здравето в НБУ

Организатори:
департамент „Здравеопазване и социална работа“, департамент „Природни науки“, департамент „Право“ и департамент „Кино реклама и шоубизнес“


Седмицата на здравето в НБУ е събитие, посветено на насърчаването на грижата за здравето и благосъстоянието в чест на Световния ден на здравето. Програмата през седмицата включва разнообразие от информативни и увлекателни лекции и работилници, фокусирани върху ключови здравни теми.

 

Ние осъзнаваме значението на повишаването на осведомеността относно вредните ефекти от тютюнопушенето и употребата на устройства за набавяне на никотин. Научете повече за темата от представителя на Световната здравна организация за България доц. д-р Михаил Околийски.
Включете се в публичната лекция „Нови и новопоявяващи се тютюневи изделия“, която ще се проведе на 3 април от 9:40 ч. в зала 607, К2.

 

Темата ще бъде доразвита от д-р Гергана Гешанова - председател на „Коалиция за живот без тютюнев дим“ и д-р Маша Гавраилова – председател на Сдружение „България без дим“, които ще разкажат как е уреден въпросът на законодателно ниво. Как следва да се промени Закона за здравето, така че да бъде забранено да се употребяват тютюневи и свързаните с тях изделия на закрити и някои открити обществени места“ ще е задача, с която д-р Гавраилова и д-р Гешанова ще провокират студентите от департамент Право да се включат със свои предложения. Срещата ще се проведе на 3 април, в 14.40 ч. в Аулата, а в нея ще участва и проф. д-р Екатерина Михайлова.

 

Алкохолът може да има сериозни въздействия както върху физическото, така и върху психическото здраве и този проблем ще разгледан с информация, основана на доказателства, и насоки за отговорна консумация на алкохолът пиене, които ще сподели Гергана Гевезова от спиритсБългария на 3 април от 11:20 ч. в зала 207, К1.

 

Гл. ас. д-р Иван Неделчев е експерт в баланса между здравословното хранене и спорт. Той ще предостави на присъстващите практически съвети за постигане на оптимално хранене и фитнес, както и стратегии за поддържане на здравословен начин на живот в дългосрочен план. Включете се в лекцията „Изберете здравето“ на 5 април от 11:20 ч. в зала 115, К2.

 

Замърсяването на въздуха е основен глобален здравен проблем и доц. д-р Галина Сачанска ще подчертае начините, по които качеството на въздуха влияе върху нашето здраве и благосъстояние и какви действия могат да бъдат предприети за намаляване на нивата на замърсяване. Лекцията „ Какъв въздух дишаме в София?“ ще се проведе на 5 април от 16:20 ч., зала 213, К1.

 

 

Пристрастяването към хазарта е нарастващо безпокойство и лекторът д.р Александър Симидчиев ще обсъди рисковете, свързани с тази дейност, и начините да потърсите помощ, ако е необходимо. Лекцията „Хазартно за хазарта“ ще бъде на 5 април от 16:30 ч. в зала 305, К2.

 

На 8 април от 10:00 ч.  студенти от департамент „Здравеопазване и социална работа“ ще участват в практическо обучение в Медицински институт на МВР заедно с д-р Мария Драгомирова и доц. Полина Михова.

Надяваме се, че Седмицата на здравето в НБУ ще предостави ценна информация и ресурси за всички в университета, за да водят по-здравословен и по-щастлив живот. Присъединете се към нас, за да се погрижим за най-голямото богатство - здравето!