facebook

Събития

invitation-exhibition-emil-mirchev_678x410_crop_478b24840a
17.12.2022 11:00
Събития

Семинар „СКУЛПТУРА“ Емил Мирчев (1950 - 2017)

Изложба посветена на 70 години от рождението на скулптора

Галерия „Академия“, ул. Шипка 1

Организатор:
доц. д-р Ралица Мирчева


Лектор и водещ преподавател:
доц. д-р Ралица Мирчева


Участници:
Студенти от БП „Визуални изкуства“,  БП „Графичен дизайн“, МП „Живопис“ и МП „Архитектура“


На 17 декември 2022 г. от 11.00 ч. в галерия „Академия“ (НХА) в гр. София ще се проведе лекция за творчеството на проф. Емил Мирчев (1950 - 2017) от неговата дъщеря доц. д-р Ралица Мирчева. Експозицията е посветена на 70-годишнината от рождението му и впечатлява с емблематичните произведения на скулптора.

Емил Мирчев е възпитаник на Националната художествена академия и като дългогодишен професор е отдал голяма част от своите професионални умения и от своя богат опит в обучението на студентите по скулптура.  Неговото творчество се простира в областта на монументалните и на кавалетните форми. Работи с класически материали като бронз, камък, дърво, керамика. Творбите му се отличават с индивидуална оригинална стилистика и носят ясни естетически, нравствени и философски  послания.

Настоящата изложба, представя различни творби от богатото му творческо наследство. Експозицията си поставя за задача, представянето на едни от най-знаковите и запомнящи се негови изяви, съдържащи идеи, търсения и пластически възгледи, които формират своеобразната художествена атмосфера и аурата на неговото изкуство.

Скулптурите на проф. Емил Мирчев свидетелстват за достигнат синтез на класически и модерни насоки. Те са многопластови, като замисъл и уникални като  скулптурен изказ. Прави впечатление, разнообразието от конкретни решения при запазването на основните мирогледни и формални посоки на неговото пластическо верую.

Проф. Емил Мирчев по достойнство вписа своето име в аналите на съвременните изобразителни изкуства, като един от най-ярките, запомнящи се и характерни автори, изявявал се както в България, така и чужбина. Участвал е в престижни симпозиуми, реализирал е множество конкурсни проекти. По този начин неговото целокупно творческо дело, убедително се нарежда сред най-значимите постижения на изкуството на скулптурата в нашата страна.