facebook

Събития

sledata_678x410_crop_478b24840a
10.05.2016 19:30
Събития

СЛЕДАТА 10 - 13 май 2016 г.

Национален отворен форум на най-младите в театъра


На 10 май 2016 г. стартира Третият национален отворен форум за кариерно развитие, насочване и подкрепа за наскоро завършилите дипломанти и дебютанти в сферата на изпълнителските изкуства.

„Следата“ е инициатива на Нов български университет, която вече трета година поставя фокус върху проблемите на най-младите в театъра и създава място за срещи между всички национални образователни институции в сферата на сценичните изпълнителски изкуства.

Провокиран от нуждата за постоянен и задълбочен дебат на възможностите за реализация пред завършващите театрално образование студенти в България, форумът СЛЕДАТА 2016 предлага публична платформа за дискусии с паралелно представяне на дипломни спектакли на студенти от Нов български университет - програма „Театър“ (София), НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (София), Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ (Благоевград) и Театрален колеж „Любен Гройс“ (София), както и на гости от театралните академии в Скопие (Македония) и Чанаккале (Турция).

Мисията на „Следата“ е да симулира микромодел на театралната ситуация в страната, набелязвайки основните проблеми и техните възможни решения.

В дългосрочните цели на инициативата стоят няколко основни намерения:

  • Развитие на мрежа, ангажирана с професионалните възможности за „младите“ в театъра; 
  • Представяне на дебютиращи артисти пред широка аудитория; 
  • Лобиране за развитие на закони и политики за подкрепа на дебютанти; 
  • Стимулиране на активна комуникация между поколенията професионалисти и утвърждаване на обединено творческо съсловие. 
  • Обмен на международен опит.


Акценти в СЛЕДАТА 2016