facebook

Събития

1-v-y4-e4n-h-ay4l67-avknyk-ku-q_678x410_crop_478b24840a
30.05.2024 10:30
Събития

Уебинар „Цифров паспорт на продукт“

Корпус 1, зала 311Организатори:
Департамент „Дизайн“
УПИЗ „Експериментално ателие по мода“


Водещи:
Любомир Раев, Solution Architect, SoftGroup AD
Цвета Братанова, изп. директор, GS1 България
Инж. Виктор Матев, секретар на БИС/ТК 57 „ИКТ“ от БИС


Модератори:
доц. д-р Кристина Савова, ас. Кристина Колодеева


Участници:
Студенти от БП „Мода“, специализация „Модна индустрия“, FASHIONxNBU


 

 

Българският институт за стандартизация (БИС) и GS1 България организират информационна сесия на тема „Цифров паспорт на продукт“ (Ново голямо предизвикателство пред бизнеса, индустрията и потребителитe).

Участниците ще бъдат запознати с основните принципи на Регламента за екопроектиране на устойчиви продукти (ESPR), въвеждащ изискването за ЦПП и какви категории продукти касае, какви са времевите рамки и срокове за изпълнение, каква е ролята на стандартите при формирането на цифрови паспорти на продуктите и не на последно място, какви са технологичните предизвикателства и как засегнатите страни да се подготвят.

Цифровият паспорт на продукта е новото голямо предизвикателство, пред което ще трябва да се изправят всички участници - доставчици на суровини и компоненти, производители и рециклатори на продукти. Целта на ЦПП е да предоставя информация за екологичната устойчивост на продуктите. Той трябва да помогне на потребителите и бизнеса да направят информиран избор при закупуването на стоки, да улесни ремонтите и рециклирането и да подобри прозрачността относно въздействието на жизнения цикъл на продуктите върху околната среда.

ЦПП ще бъде приложим за всяка физическа стока, която се пуска на пазара на ЕС, независимо къде е произведена. Над 30 категории продукти попадат в обхвата на изискването. Тези категории включват, но не се ограничават до текстил и облекло, мебели, електроника, строителни материали, детски играчки, метали и алуминий, химикали и други.