facebook

Новини

1933750_678x410_crop_478b24840a
24.06.2021 11:59
Новини

40 проекта на ученици от математически гимназии бяха представени в Нов български университет

Неотдавна се проведе 21-та ученическа секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, на която участваха общо 40 проекта, представени от ученици предимно от математически гимназии, участници в Ученическия институт по математика и информатика при БАН с ръководител проф. Емил Колев.

29 от проектите бяха по информатика, а 11 – по математика. По-голямата част от представените проекти бяха с висока научна и приложна стойност и двете комисии, създадени при двата департамента бяха много затруднени кои участници да обявят за победители. Доц. Георги Петров, ръководител на департамент „Телекомуникации“, съвместно с доц. Васил Къдрев и доц. Йосиф Аврамов от същия департамент представиха пред колективите на Пролетната конференция бакалавърските и магистърските програми в НБУ в областта на телекомуникациите с оглед в кандидат-студентската кампания на НБУ да се запишат в университета част от юношите и девойките, участващи с проекти.

Доц. Димитър Атанасов, ръководител на департамент „Информатика“ също представи програмите на департамента в бакалавърската и магистърската степени. Специално създадени комисии от преподаватели от двата департамента оцениха 40-те проекта и присъдиха две първи награди (специализирана професионална клавиатура от висок клас), съответно на: Велина Йорданова Йорданова от Природо-математическата гимназия в Бургас и на Атанас Георгиев Илиев от Американския колеж в София.

Департамент „Телекомуникации“ награди със специална награда (комплект от сензори) Стоян Христов Ганчев от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Пловдив за неговия доклад, посветен на иновативен велосипед с над 10 допълнителни функции в сравнение с обикновения велосипед под наименованието Safe Bike.

Децата, направили разработка в областта на народното творчество, получиха грамота и специален подарък от департамент „Дизайн“ при НБУ, а всички участници в конференцията от департамент „Телекомуникации“ – рекламни материали и каталози с програмите на НБУ. В аулата на НБУ на специално тържество наградите връчи проф. Георги Арнаудов, зам.-ректор по научноизследователската и творческата дейност на НБУ.

След връчването на наградите бе обсъден с проф. Емил Колев бъдещо подписване на рамков договор за сътрудничество между НБУ и Ученическия институт по математика и информатика при БАН, както и бъдещ рамков договор и с другия мултидисциплинарен Ученически институт при БАН с ръководител акад. Петър Кендеров.