facebook

Новини

2855742_678x410_crop_478b24840a
18.04.2023 16:07
Новини

Блестящ концерт отбеляза завършека на майсторския клас на Сузана Клинчарова в НБУ

На 10 април в Камерна зала „България“ се състоя заключителния концерт на XII Майсторски клас на световноизвестната арфистка и Почетен професор на НБУ – проф. Сузана Клинчарова. Концертът беше посветен на проф. Сузана Милдониан, уникален солист, известен арфов педагог и преподавател на Клинчарова. В концерта участваха Александрина Кушинчанова, студент в Нов български университет, Божана Божилова и Яна Георгиева, ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Концертът беше и със специалното участие на: Весела Тричков и Ирина Първанова. Във виртуозната програма бяха включени ансамбли и солови изпълнения от Албниц, Гранадос, Респиги, Турние, Томас, Цабел и други. На рояла бе пианистът Младен Тасков, който акомпанира на Александрина Кушинчанова при изпълнение на блестящата Концертна пиеса от Пиерне. В рамките на майсторския клас младата арфистка Кушинчанова записа програма за Международния конкурс Opus Artis, Париж, където преди дни стана ясно, че е сред финалистите.  Концертът бе в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ 2023.

 

 

След големия успех на тазгодишния майсторски клас предстои изява в Париж – участие в майсторския клас на престижната Академия Opus Artist и концерт в историческата катедрала „Сент Мери“ през месец юли 2023. В майсторския клас и концерта ще участват Александрина Кушинчанова, Божана Божилова, Ирина Първанова и Яна Георгиева под ръководството на проф. Клинчарова.  Проектът ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.

 

 

Почетен професор Сузана Клинчарова е родена в София. Получава образованието си в София, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Завършва Кралската консерватори.Започва преподавателската си дейност в Държавното музикално училище и в Софийската консерватория. След установяването си във Франция преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Хабилитирана е със заповед на Държавния съвет на Франция от 28/11/2002. Разностранната международна концертна дейност на професор Сузана Клинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар… Тя е солист на оркестри от величината на Токио метрополитен симфони, Камерен оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония и Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Национален оркестър на Белгия, Филхармонията на Осака, регионални оркестри във Франция, Софийски солисти и много други. Има мащабна звукозаписна дейност, рядкост в кариерата на един арфист, която включва повече от двадесет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, тематично подбрани части от соловия арфов репертоар и подбрани камерни творби. Нейни изпълнения, интервюта, както и късометражни филми се намират в Златния фонд на БНР и в архива на БНТ. Включени са в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция) – четири компактдиска с френска музика, и в архивите на INA (Националния институт за аудиовизия във Франция).

 

 

През 2022 издава своя двадесети албум. През 2011 професор Богдан Богданов, кани проф. Сузана Клинчарова за провеждането на Майсторски класове в Нов български университет.